Nézzünk szét a szobában: mi lehet az ok?

Nem alszunk? Mi magunk tehetünk róla!

Csak forgolódunk egész éjjel, egyre bosszantóbb a dolog, persze a kialvatlanság miatt az egész napunk is odavan! Lehet, nem is tudjuk, hogy mi magunk tehetünk az álmatlanságról.

2011.09.15 08:25ma.hu

Az ember örömmel hajtaná álomra a fejét, hogy relaxáljon, kikapcsolja az agyát, pihenjen. Ám az álom csak nem jön. Foghatjuk bármire, sajnos kiderülhet, mi magunk tettünk valamit, ami miatt elkerül az alvás. Mik lehetnek ezek?

- Alkohol, este: a szervezet keményen dolgozik, hogy megeméssze az este elfogyasztott alkoholt. Gyakrabban felébredhetünk éjjel, megakadályozva a mély, pihentető alvást. Ha szeretnénk inni egy pohár bort, vacsorához tegyük meg, vagy legfeljebb két órával lefekvés előtt. És álljunk meg egy italnál!

- Ellenőrizzük gyógyszereinket, ha szedünk valamit. Lehetséges, hogy a mellékhatásuk miatt nem alszunk jól. Konzultáljunk az orvosunkkal, van-e másmilyen megoldás.

- Az edzéseinket, otthoni tornákat, futást ne az esti időszakra időzítsük, ez ugyanis hátrányos lehet az alvásra nézve. Nem altató hatással van, hanem éppenséggel felpörget. Legalább 4 órával korábban mozogjunk, hogy aludni térünk. Leginkább a délután közepe a javasolt.

- Tartsunk be egy időrendet. Igyekezzünk mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni reggel. Hétvégén legfeljebb egy órával aludjunk többet, mint hétköznap szoktunk.

- Kevés koffeint fogyasszunk! Arra is figyeljünk, hogy nyilván nemcsak a kávéban van koffein, nem mindig egyértelmű, mi minden tartalmazhatja, amely szintén hozzájárul, hogy rosszabbul aludjunk. Késő délután egyiket se fogyasszuk!

- A szobánkban található fények késleltethetik a szervezetben a melatonin felszabadulását. Lehetőség szerint legyen minél kevesebb fényforrás, vagy másik helyiségből szűrődjön be egy kevés.

- Ha szeretjük is a csípős ételeket, a fűszereket, kerüljük őket esténként! A gyomorégés nem kellemes, és álmatlanságot okozhat. Együnk inkább tryptophan aminosavakat tartalmazó ételeket, ilyen a csirke, a pulyka, a sajt, a tojás vagy a dió is.

- A háziállat lehetőség szerint ne aludjon velünk a szobában vagy az ágyban! Zajt okoznak már a mozgásukkal is, és ha nem is igazán tudatosul bennünk, sokszor felébredünk rá.

- Könnyen lehet, hogy a velünk egy ágyban alvó partnerünk mozgása zavar bennünket éjjel. Próbáljunk meg egy nagyobb párnát magunk közé helyezni, vagy szerezzünk be olyan matracot, amin kevésbé érződik a mozgás. Amennyiben a párunk horkol, keressünk fel egy specialistát, hiszen a füldugó nem lehet örökre megoldás...

- A felkavaró hírek is okozhatnak álmatlan éjszakákat! Természetesen kíváncsiak vagyunk rá, mi történik a nagyvilágban, de olykor már egy híradó megnézése is olyan hatással lehet ránk, hogy éjszaka nem tudunk pihenni.

A nehezebb beszélgetések, az elalvás előtti e-mail ellenőrzés mind felkavaró hatással lehetnek. Alvás előtt inkább a relaxálásra koncentráljunk, hallgassunk lágy zenét, jógázzunk, meditáljunk, vagy vegyünk egy forró fürdőt.

- Figyeljünk arra, hogy ha az óra időről-időre felébreszt, és újra és újra lenyomjuk a csengést, azzal nem érünk el mély alvást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.