Gyengülő immunrendszer, felszaladó kilók...

Tudod, mit kockáztatsz, ha keveset alszol?

Mielőtt legközelebb éjszakába nyúló programot tervezünk, fontoljuk meg, mennyit ártunk az egészségünknek vele. Vállaljuk?

2011.09.14 08:25ma.hu

Aludni jó. Persze, annak, aki mélyen is tud aludni - sokan küzdenek álmatlansággal, forgolódnak éjjelente. Egy felnőtt embernek hét-kilenc órát kell aludnia ahhoz, hogy "jól működjön" következő nap. Íme, hogy miért.

1. Az agy

A kevés alvás lassítja a memóriát, a tanulási-, a kognitív képességeket, beleértve, hogy az ember kritikusan tudjon gondolkodni, feladatokat oldjon meg, menjen neki a térbeli tájékozódás. A nem elegendő alvás érzékennyé tesz, és sok esetben köthető a depresszióhoz is. Az ember sebezhetőbbé válik a hangulati változásokkal szemben.

2. A szív

Azoknak a nőknek, akik öt- vagy annál is kevesebb órát alszanak egy éjjel, nagyobb esélyük van rendszeres gyulladások kialakulására, mint azoknak, akik hét-nyolc órákat pihennek - állítja egy brit tanulmány. A Columbia egyetem tanulmánya szerint a kevés alvás 10 éven belül magas vérnyomást okozhat.

3. A testsúly

A nem elegendő alvás a testsúlyunkra is hatással van! Megváltoztatja a hormonok szintjét, melyek szabályozzák az étvágyat és a jóllakottság-érzést, így könnyen felszedhetünk pár kilót. Az öt órát vagy annál kevesebbet alvó nők például nagyobb számban híznak egy 16 éves periódus alatt a kevés alvásnak köszönhetően - állítja a Clevelandi egyetem tanulmánya.

4. Az immunrendszer

Az alapos alvás hanyagolása veszélybe sodorhatja képességünket, hogy felvegyük a küzdelmet a megfázás, az influenza, egyéb fertőzésekkel szemben, és befolyással lehet az oltásra adott reakciónkra is.

Egy német tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik a Hepatitis A elleni oltás megkapását követően egész éjjel aludtak, több immunerősítő hormon szabadult fel, mint azoknál, akik keveset pihentek.

5. A hormonok

A nem megfelelő alvás szokatlan ingadozást okozhat a kortizol- (stresszhormon) szintben - derül ki a Halifaxi Dalhousie egyetem tanulmányából. A Columbia egyetem kutatói pedig azt támasztották alá, hogy a gyakori kevés alvás köthető az inzulinrezisztenciához, és emelheti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.