Ne hagyjuk magunkat sokáig búslakodni

A stressz az elbutulásig "fonnyaszthatja" az agyat

A hosszú időn át tartó stressz nemcsak az ember hangulatára, egészségére van rossz hatással: kutatók szerint akár demenciát is okozhat.

2011.10.03 16:55ma.hu

Sajnos, az állandó, hosszan tartó stresszben élők sokszor észre sem veszik, hogy már igen veszélyes terepen egyensúlyoznak, és nem érzik szükségét sem, hogy valahogyan leálljanak, kirántsák magukat az ördögi körből. Vagy csupán akkor, ha a stressz egyik napról a másikra valamilyen betegség formájában dönti le őket a lábukról.

Pedig a hosszú távú stressz "fonnyasztja" az agyat, és akár demenciához, elbutuláshoz is vezethet - állapították meg kutatók. A kémiai anyagok, melyeket hosszútávú stressz során kibocsát a test, mérgezőek az agyra nézve. Megölhetik az agysejteket, ha hosszú időn keresztül, nagy koncentrációban vannak jelen.

Az agy hippokampusza különösen érzékeny rájuk, mely a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezért vélik a kutatók, hogy a fokozott stressz demenciához is vezehet.

Rámutattak, hogy a stressz bizonyos típusai különösen köthetők a demencia kialakulásához. A szakemberek szerint ilyen a szerelem nélküli házasság, a munkahely elvesztése vagy a megutált, megterhelő, rossz környezetben végzett munka, illetve a poszt-traumatikus élmények miatt kialakult stressz is.

Ilyen volt a New Yorki terrortámadás is, 2001 szeptemberében: a kutatók olyan emberek agyát vizsgálták, akik ott voltak, de túlélték a szörnyűséget: az agyvizsgálatok szerint hippokampuszuk zsugorodott, olyan méretűre, mint az idősebb embereké, akik demenciától szenvednek.

A Journal of Neuroimaging című lapban megjelent tanulmány pedig azt támasztja alá, hogy a háborús veteránok agya is nagyobb károsodást szenvedett a poszttraumatikus stressz hatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.