Kevésbé lesznek búskomorak, akik sokat isznak?

Kávé-bonyodalom: a csészékkel csökken a depresszió?

Míg korábban a sok kávéfogyasztásnak elsősorban hátrányaira figyelmeztettek a kutatók, újabban több olyan előnyét is fel lehet sorolni, ami elgondolkodtató!

2011.09.27 08:22ma.hu

Közülünk sokan el sem tudják kezdeni a napjukat egy csésze friss, gőzölgő kávé nélkül. A reggeli kávé hatása azonban igen hosszan tarthat, és előnyös hatásai lehetnek a szervezetre nézve - fedezték fel kutatók.

Megállapították, hogy azok a nők, akik 4 vagy több csésze kávét ittak egy nap, ötször kisebb eséllyel estek depresszióba. Azok, akik 2-3 csészével fogyasztottak, 15 százalékkal csökkentették a depresszió esélyét. A Harvard egyetem kutatói 51 ezer nőt vontak be a tanulmányba, és 10 éven át követték figyelemmel kávéfogyasztásukat.

Férfiak nem vettek részt a tanulmányban, de a kutatók szerint náluk a hatások ugyanazok. A koffein véleményük szerint antidepresszánsként működik: megállítja bizonyos hormonok termelődését, így a szerotoninét. Több energiát ad és hozzájárul a jó közérzet kialakításához.

A tanulmányban megkérdezett nők tea-, csokoládé- és alkoholfogyasztását is vizsgálták, de a kávénak volt a legnagyobb hatása a depresszió esélyének csökkentésében.

Egy finnországi tanulmány előző évben mutatta ki, hogy a férfiakra, akik 4 csésze kávét vagy többet ittak egy nap, ugyancsak kevésbé volt jellemző a depresszió.

További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy teljességgel bebizonyosodjon depressziócsökkentő hatása, és a betegség kezelésébe is bevonják.

S bár a kávénak más betegségek esetében is felfedezték már előnyeit, az is köztudott, hogy túlzott fogyasztása magas vérnyomáshoz, heves szívveréshez vezet, és ha terhes nők isznak 1-2 csészénél többet belőle naponta, vetélést kockáztatnak, illetve azt, hogy a baba kicsi súllyal jön világra.

A tanulmány a Journal of American Medicine Association című lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.