Ne öntsük magunkba a sok koffeint

Kávé helyett: 5 módszer, hogy 60 másodperc alatt frissebb légy!

Bizony sokszor érezzük úgy magunkat, hogy alighanem bármelyik pillanatban az íróasztalra borulhatnánk. Itt a segítség: hogyan frissüljünk fel gyorsan és hatékonyan?

2011.08.15 08:25ma.hu

Akár a munkahelyen vagyunk, akár otthon, ha ránk tör az ólmos fáradtság, a kényelmetlen izomfeszülés, és sokszor nem látunk kiutat.

Csak túlélni próbáljuk, és főzzük sorra a kávét. Otthon sem egyszerű legyűrni, ha még számos feladatunk lenne, de úgy érezzük, képtelenek vagyunk rá, annyira energiátlanok lettünk. A munkahelyen ez még kellemetlenebb...

Íme 5 hatékony és könnyű módszer, amelyekkel akár 60 másodperc alatt felfrissületünk: segít lazítani és magunkhoz térni.

1. Helyezzük tekintetünket felfelé, a plafonra, és kezdjünk el visszafelé számolni 60-tól. Ha hosszasan felfelé tekintünk, az stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, mely csökkenti a vérnyomást és lassítja a szívverést. Ez a módszer segít kicsit kikapcsolni az agyat.

2. Írjuk le papírra, ami nyomaszt! Talán butaságnak tűnik, de a problémáink kiírása sokat segíthet a lazításban! A leírtak ott lesznek a papíron, arra várva, hogy később átgondolhassuk azokat. Ez segít abban, hogy kicsit félretegyük őket és megnyugodjunk.

3. A jógában is használt gyakorlat: az orrunkon át szívjuk be a levegőt, és a szánkon át engedjük ki - tegyünk így 10 percen át. A mély levegővétel segít a szívverés gyorsaságának csökkentésében, és megnyugtatja a testet. A hasra fókuszáljunk, ahogyan emelkedik és süllyed. A testünk figyelése eltereli a figyelmet másról.

4. Az irányított képzelet hatékony meditációs eszköz, amely egy kis menekülési lehetőséget nyújt a mindennapi gondok közepette. Próbáljuk minden érzékszervünket bevonni: képzeljük el, hogy valami szép helyen vagyunk, amit szeretünk.

Akár a felhők közt lebegve is érezhetjük magunkat. Fontos, hogy halljuk, lássuk, amit elképzelünk, és akár az illatokat is érezzük azon a megnyugtató helyen!

5. A test úgy válaszol a stresszre, hogy egyre jobban megfeszülnek az izmaink. Fájdalmat tapasztalunk és kényelmetlenül érezzük magunkat.

Egy hatékony izomlazítással csökken a feszülés és egészében az aggodalmaskodás is: A számítógép előtt ülve is ellazíthatjuk mindenünket a fejünktől kezdve a lábujjunkig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.