Toplistások a gondozók, az orvosok, a pincérek is

"Stressz általi halál": ezek a munkák ütnek ki legjobban

Bizonyos munkahelyek, munkakörök sokkal jobban hajlamosítanak a depresszióra, mint mások - lássuk a toplistásakat. Elszomorodni pedig nem kell...?

2011.11.05 14:15ma.hu

A legfőbb 21 munkatípusból nagyjából tíz olyan van, melynek dolgozói hajlamosak a depresszióra, munkakörük ugyanis hozzájárul a borús érzések kialakulásához.

Persze, ha valaki például nővér akar lenni, ne adja fel célját csak azért, mert ez a munkakör is toplistás... Vannak bizonyos munkák, amelyek bizonyos szempontból hozzájárulhatnak, vagy súlyosbíthatják a depressziót. Nagy azonban az esélye annak is, hogy ezekben a munkakörökben dolgozók észreveszik magukon a probléma jeleit, és segítséget kérnek. Melyek ezek a munkakörök?

- Gondozók, személyes ellátást nyújtók


Ők állnak a lista tetején. Gyakori depresszióról számolnak be. Egy tipikus napjuk etetésből, fürdetésből, mások ellátásából áll, akik többnyire nincsenek abban a helyzetben, hogy kifejezzék hálájukat vagy megbecsülésüket. Vagy túl betegek, vagy túl fiatalok, vagy csupán nem szokásuk megköszönni semmit...Depresszív dolog másokat betegnek látni és közben kevés pozitív megerősítést kapni.

- Élelmiszer-felszolgáló személyzet

Számos ember mondja meg nekik nap mint nap, mit csináljanak, gyakran alulfizetettek és szinte egész nap talpon vannak, ami meglehetősen kimerítő. Vannak nyers és durva vendégek, akik igazságtalanul bánnak velük, és sokszor hála sem jár a munkájukért, a fizikai megterhelés pedig nagy. Ha még depressziósak is, igen nehéz motivációt találniuk a munkában, és az energiájuk is kevesebb.

- A szociális munkások

Nem meglepő a harmadik helyezésük. Hiszen zaklatott, erőszak áldozatává vált gyermekekkel, felnőttekkel foglalkozni, akik változatos, de egyformán nyomasztó problémákkal küzdenek, nem egyszerű. Rászoruló emberekkel foglalkoznak egész nap, amely lelkileg igen megterhelő számukra, és áldozatokkal is jár. Nehéz nem beleadni mindent ebbe a munkába. Gyorsan kiéghetnek.

- Orvosok, nővérek, terapeuták

Mindannyian sokat adnak másoknak, akiken segíteni akarnak, magukra viszont alig marad energiájuk és idejük. Irreálisan hosszú órákat töltenek a munkahelyükön, miközben mások élete gyakorlatilag az ő kezükben van. A stressz nagyon nagy, minden nap betegséget, traumát, halált látnak, törődnek a családtagok érzéseivel. Gyorsan az a képzet alakulhat ki bennük, hogy a világ egy szomorú hely.

- A másokat szórakoztatók

Ide tartoznak a művészek, a szórakoztató emberek, sztárok, írók. Meglehetősen nagy pénzeket kereshetnek, ám a kreatív emberek között a legmagasabb a depresszióra, a hangulatzavarra való hajlam. Férfiaknál gyakoribb, de általában a szórakoztató emberek körében nagy a bipoláris zavar esélye. Sajnos sok esetben nem diganosztizálják betegségüket és nem kapnak kezelést sem.

- Tanárok

Az elvárások velük szemben egyre nőnek, gyakran dolgoznak iskolaidő után, sőt otthon is. Nyomás alatt vannak, egyrészt a gyerekek, a diákok, a tanulók szülei, de az iskola vezetősége miatt is, amely igencsak megnehezíti számukra a munkavégzést, ahogyan azt is, hogy visszaemlékezzenek rá, miért is vágtak bele ebbe a szakmába.

- Adminisztrátorok

Mások számára igyekeznek megkönnyíteni a mindennapokat, nagy rájuk a kereslet, de alacsony az ellenőrzés. Sokszor nem tudják pontosan, mit várnak tőlük. Őket rakják az első sorba, mindenhonnan kapják az utasításokat, a kéréseket. Nem ismerhetik a munka minden apró részletét, lehetnek kiszámíthatatlan napjaik, amelyek komoly stresszel járnak.

- Karbantartók

Őket hívjuk, ha bármilyen műszaki probléma adódik. Szintén hosszú órákat dolgoznak egyhuzamban, gyakran éjszaka is. Munkaidejüket, munkarendjüket változtathatják is. Kevés fizetést kapnak érte, és gyakori, hogy mások szemetét nekik kell feltakarítani. Sokszor elszigetelten dolgoznak, és veszélyes körülmények között.

- A pénzügyi tanácsadók és könyvelők

Az emberek többsége nem szeret a pénzügyekkel foglalkozni, így például a nyugdíj-előtakarékossággal sem. Valakinek azonban el kell helyettük végeznie a munkát. Csakhogy nap mint nap emberek sokaságának a pénzéért felel. Jó érzékkel kell hogy rendelkezzen hozzá, és hibáznia sem szabad. Raadásul az ügyfelek gyakran kiabálhatnak vele.

- Eladók, értékesítők

Sokan jutalékért dolgoznak, ami azt jelenti, sosem tudják biztosan, mikor jön a következő fizetés. Mellette sokat utazhatnak, kevés időt töltenek a családjukkal, a barátaikkal. A bevétel bizonytalansága miatt a stressz szintén jelentős, hosszas munkaórákat és teljesítménykényszert eredményez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.