Ha korán kelsz, megárthat éjjel a koffein

Aládtesz a kávé, ha reggeli típus vagy!

Már jó ideje forgolódunk az ágyban - nem jön az álom. Talán csak nem az a délutáni kávé az oka? Lehetséges. De csak egy esetben.

2012.03.11 08:55ma.hu

Még éjjel is részesülhet a délutáni kávéja hatásából az ember, ha alapvetően "reggeli típus" - ez azt jelenti, hogy frissebb, produktívabb reggelente és jobban tud koncentrálni, mint mások.

Ő az a típus, aki inkább korán reggel, friss aggyal képes tanulni vagy dolgozni, míg mások inkább az esti időszakot választják, ha az agy megerőltetéséről van szó.

A reggeli típusnak lehet azonban a legtöbb gondja a kávéfogyasztással is - a délután is kávézó, korán reggel már produktív ember hajlamosabb az alvásproblémákra, mint később kelő (és koncentrálóképessé váló) társai - állapította meg egy új tanulmány, mely a Sleep szaklapban jelent meg.

A kutatók 50 egyetemistát kértek meg, kísérjék figyelemmel alvásukat és kávéfogyasztásukat egy héten át. Kiderült: az "éjjeli baglyokra" nemigen volt a koffeinnek hatása éjszaka, ám a reggeli típusok hajlamosak voltak mindig felébredni az éjjel közepén.

A kutatók feltételezése szerit a gének, melyek hozzájárulnak annak kialakulásához, hogy valaki korán kelő és koncentráló típus, vagy pedig "éjjeli bagoly", ugyanazon gének, melyek részt vesznek az alvás szabályozásában.

Jamie Zeitzer, tanulmányvezető, a Stanford egyetem munkatársa elmondta: úgy tűnik, a reggeli embertípus génjei nem reagálnak jól a koffein túlzott stimuláló hatására. Akkor tehát jobb lenne leállni a kávézással a kora reggeli típusoknak? Nem feltétlenül.

Van ugyanis különbség aközött, hogyan dolgozza fel a koffeint a különböző emberek szervezete, a folyamat 2-9 óráig eltarthat. Attól függően, mennyire vagyunk érzékenyek a koffeinre, ha délután iszunk kávét, az még lefekvéskor is a szervezetünkben maradhat.

Ha reggel, felkeléskor tántorgunk, miután előző nap délután bevágtunk egy dupla feketét, feltehetően koffein-érzékenyek vagyunk. Célszerűbb csökkenteni a koffein-bevitelt, elhagyni azért nem kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.