A halál sem tudta őket elválasztani

Sírig tartó szerelem: másfél nappal élte túl a feleségét

"... míg a halál el nem választ" - ígérték 60 évvel ezelőtt, de fogadalmukat végül a halál sem tudta feloldani. A feleség úgy halt meg, hogy a férje végig fogta a kezét, és csak 36 órát kellett várni, hogy újra "találkozzanak".

2014.02.24 16:41ma.hu

Csupán 36 óráig bírta ki felesége nélkül a férj, ennyi idő kellett, hogy az idős ember szervezete feladja, és kövesse hitvesét a halálba. A családtagok szerint a 82 éves Floreen és a 83 éves Ed Hale hat évtizede elválaszthatatlanok voltak, és úgy tűnik, ezen még a halál sem tudott változtatni. A házaspár egy New York állambeli kórházban, egymás mellé tolt ágyakon feküdt, és fogták egymás kezét, míg először Floreen halt meg, és mindössze másfél nappal később követte őt a férje is.

Fotó: freedigitalphotos.net

Ed már hosszú ideje betegeskedett, tolószékhez volt kötve, január közepén pedig váratlanul veseelégtelenség lépett fel nála, ezért a rochesteri kórházba vitték. Nem sokkal később, február 4-én felesége az onnan 35 mérföldre lévő batáviai kórházba került, amikor pangásos szívelégtelenség és egyéb problémák miatt rosszul lett. Bár a férj túl gyenge volt ahhoz, hogy szállítani lehessen, a család kérésére a két kórház végül megoldotta, hogy egymás mellé kerüljenek a betegek, a férfit sikerült haldokló hitveséhez vinni, ahol már el sem engedték egymás kezét.

Ahogy a családi legendárium elmeséli, a pár kapcsolata nem indult zökkenőmentesen: amikor megismerkedtek, a színésznőként dolgozó Floreen épp túl volt egy szörnyű autóbaleseten, amelyben nemcsak ő sérült meg, de elvesztette a férjét, akivel mindössze három hónappal korábban kötött házasságot. Így persze szó sem lehetett lánykérésről, de Ed eltökélte, hogy addig nem nyugszik, míg a fiatal nő igent nem mond. Kitartása meghozta az eredményt, életük pedig mesébe illő volt, a rokonok szerint a férj soha nem mulasztotta el apró ajándékokkal meglepni nejét sok-sok együtt töltött év után sem. Amikor néha a család és a barátok megkérdezték Floreent, mihez kezdene a férje rajongása nélkül, az asszony azt mondta: nem engedi, hogy előbb menjen el.

És valóban így lett, Ed tényleg "előreengedte" a feleségét, pedig számos alkalommal tűnt úgy, hogy eljött az ő ideje. Öt éve diagnosztizálták vesebetegként, dialízisre szorult, valamint cukorbetegségben szenvedett és több szívrohamon esett át, de nem akarta magára hagyni Floreent. Senki sem hitte, hogy végül tényleg az asszony távozik elsőnek. Amikor kórházba került, férje már napok óta félig nem volt magánál, de hirtelen felébredt és azt mondta a lányának: "látnom kell Floreent!" A család ekkor kezdte megszervezni az utolsó találkozásukat, ami február 6-án valósult meg. Másnap reggel Floreen úgy halt meg, hogy a férje fogta a kezét, 8-án délután pedig Ed sem küzdött tovább az életéért.

"Azt hiszem, csodálatos, hogy így történt" - jegyezte meg az egyik családtag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.