Öntudatlanul zuhant volna a halálba

Zuhanás közben ájult el az ejtőernyős, társai mentették meg az életét

Ha a társainak nem tűnt volna fel a magatehetetlen hánykolódása a levegőben, talán már nem is élne James Lee, aki egy ejtőernyős ugrás közben ütközött össze valakivel és elvesztette az eszméletét.

2014.01.29 18:37ma.hu

A 25 éves James Lee akkor már öt éve rendszeresen ugrott ejtőernyővel és soha nem történt semmi komolyabb baj az ugrások közben, ráadásul kifejezetten rutinos ugrónak számított, az a tavaly nyári alkalom már az 1050. zuhanása volt. Ám nem sok hiányzott ahhoz, hogy az legyen az utolsó ugrása, csak a társai éles szemének és erős lélekjelenlétének köszönheti az életét az angol fiatalember. A tapasztalt extrémsportoló 12500 láb magasságban több ugróval együtt lépett ki a repülőből az angliai Netheravon fölött, és egy darabig minden rendben is volt, mígnem valamelyik ember kibillent az egyensúlyából és csavarhúzóba került. "Gyorsabban süllyedt, mint én, és a sípcsontjával eltalálta a fejemet védő sisak hátulját" - mondta a férfi, aki innen kezdve már semmire nem emlékezett.

Fotó: YouTube

Az ütés erejétől azonnal elvesztette az eszméletét és magatehetetlenül zuhant a föld felé, miközben végtagjaival rongybabaként csapkodott maga körül. A vele együtt ugró társaknak feltűnt a kontrollálatlan mozgás és a bukfencezések, ezért üldözőbe vették őt, és a klasszikus kézjelekkel kommunikálva próbálták megtudni, sikerült-e stabilizálnia a helyzetét. Amikor Lee a többedik kézjelzésre sem reagált, rájöttek, hogy nem egyszerű egyensúlyvesztésről van szó, ezért ketten elkapták a karjait és előbb megfelelő testhelyzetbe állították őt, majd kioldották az ernyőjét, hogy annak segítségével ereszkedhessen biztonságosan a talajra.

Lee nagyjából azokban a másodpercekben tért magához, amikor a lába szilárd talajt ért, és fogalma sem volt, hogy hogyan került oda és mi történt. Természetesen azonnal kórházba vitték, ahol megvizsgálták a fejsérülését, de szerencsére semmi aggasztót nem találtak, így némi pihenés után a fiatalember újra hódolhatott a szenvedélyének.

"Nagyon örülök, hogy így alakultak a dolgok. Ez nem olyan esemény volt, amit rendszeresen csinálsz vagy gyakorolsz, hisz nagyon ritkán történik. Azt hiszem, anyukám és a barátnőm jobban megkönnyebbült, mint én" - mesélte nevetve jó fél évvel a csaknem végzetes baleset után Lee, aki azóta már újra nekiveselkedett a levegőnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.