Parasport

Letették az esküt a szervátültetettek világjátékára utazó magyarok

Letették az esküt pénteken a XX. szervátültetettek világjátékára utazó magyar csapat tagjai.

2015.08.14 15:54MTI

A fogadalomtétel szövegét Gyurkó Alexandra úszó mondta el a Magyar Sport Házában megtartott eseményen, melyen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében sok sikert és jó egészséget kívánt a magyar szervátültetett sportolóknak.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a fogadalomtétel előtti sajtótájékoztatón elmondta, az argentínai Mar del Platában augusztus 23. és 30. között sorra kerülő játékokon 60 ország 1500 sportolója vesz majd részt, a magyarok nyolc sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában - 31 versenyzővel és tíz kísérővel képviseltetik magukat. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország a szervátültetettek világjátékán 1999 óta mindig az első öt között végzett a nemzetek pontversenyében.

"Szeretnénk most is hasonló eredményt elérni, de ezúttal nehezebb dolgunk lesz, mert financiális okokból szűkebb csapattal tudunk csak kiutazni" - fogalmazott Berente Judit, aki hozzátette, idén mind a szponzoroktól, mind a Magyar Olimpiai Bizottságtól kevesebb támogatást kaptak a részvételre, mint két éve, a durbani világjátékok előtt, így az akkori létszám 65 százalékával tudnak részt venni a világjátékokon.

Jelezte, atlétikában és úszásban több világcsúcsot vár a magyar versenyzőktől, de már akkor elégedett lesz, ha valaki az egyéni legjobbját éri el Argentínában. Megjegyezte: a kiutazók mind éremesélyesek, sőt, a dobogóra várományosok közül néhány sportolónak itthon kell maradnia.

A magyar indulók közül 22 vese-, négy máj-, három csontvelő-, egy-egy versenyző pedig vese-, máj-, illetve szívátültetett.

Két évvel ezelőtt a dél-afrikai Durbanben Magyarország 48 sportolóval vett részt a szervátültetettek világjátékán, melyen 38 arany-, 19 ezüst- és 26 bronzérmet nyert, ezzel a 49 ország között a negyedik helyen végzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.