Tour on Bukarest

Képek és videók Bukarestből - hősök a lelátón, gyáva nyuszik a pályán és a valóság

Közel háromezer magyar drukker Bukarestben, brutális csendőrök, egymást verő románok, Románia háborús készültsége, a média kiemelt és botrányra éhes figyelme - román-magyar, ahogy a valóságban történt, Budapesttől Brassón át Bukarestig és vissza.

Képek: hősök a lelátón, gyáva nyuszik a pályán, minden, ami román-magyar képgaléria

2013.09.09 07:17ma.hu
Fotó: ma.hu, további fotók a képre kattintva

2800 magyar fanatikus gondolta úgy, érdemes a magyar válogatottért útra kelnie, határon innenről és túlról egyaránt. Közülük 800-an különvonattal indultak útnak a Keleti pályaudvarról, és fradista, újpesti, diósgyőri, győri, stb. békésen megfért egymással, a közös cél érdekében: legyőzni Romániát és elérni a pótselejtezőt érő második helyet a Világbajnoki selejtezőn.

Indulás Budapestről

Szolnokon, Békéscsabán, majd Brassóban csatlakoztak többen is a „800-akhoz”, így végül körülbelül 1300-an vonattal közelítették meg a román fővárost, míg a többiek busszal, kocsival, repülővel értek célba. A határtól kezdve kiemelt figyelem és nem éppen baráti hangulat fogadta a különvonatot.

Ellenséges atmoszféra, mutogató és néhol dobáló emberek várták minden településen a magyarokat, ahol a vonat áthaladt. Igaz, ekkor – még – többnyire csak verbális erőszakban nyilvánult meg a két ország történelmileg ismert ellenségeskedése.

Aztán körülbelül 18 óra utazás után beért Bukarestbe a vonat. MLSZ-elnökünk hiába dicsérte a rendfenntartókat, mivel sajnos nem utazott a szurkolókkal egy szövetségi alkalmazott sem, így nem tudhatta: a rendőrök és csendőrök amellett, hogy néhol egészen elképesztő amatőrizmussal szervezték a „bevonulást”, több alkalommal brutálisan is jártak el.

Érkezés Bukarestbe

Kezdjük mindjárt a pályaudvarról a stadionba indulással. 1300 nézőt a tűző napon tartani, 100-asával továbbengedni a nemzetközi média és a román tekintetek közelségében, „bozgor”, azaz hazátlan jelzőkkel illetni őket, nem hiba, hanem butaság (vagy provokáció?). Elő is került a könnygáz és a festékpuska hála elsősorban az amatőrizmusnak és néhány türelmetlen magyar drukkernek.

Jöhetett a különbuszos utazás, igen ám, de mivel a helyi BKV nem biztosított kellő számú járművet a vendégeknek (vagy nem kért eleget a rendezőség?), ezért sokáig jópáran a főút közepén vártak sorsukra, miközben bármelyik román csoport támadhatott volna. Szerencsére erre nem került sor. A buszok helyett így rabomobilok szállítottak a vendégszurkolókat a stadionig.

Fotó: ma.hu, további fotók a képre kattintva

A különbuszos túrát egyébként fél Bukarest premier plánból tekintette végig, a "kedves" kiabálásokon kívül kövek is repkedtek a buszok felé, volt, ami célba is talált - mondjuk ezt legalább senki nem írta a vendégdrukkerek számlájára - sajnos a későbbiekben ez nem bizonyult általánosnak. A szurkolói zónának nevezett parkolóban (...) vártak beléptetésre a magyarok, ami aztán bonyolultabbnak bizonyult egy Amerikába tartó repülőre történő felszállásnál is.

Minden (nem túlzás!) testrész többszöri átvizsgálása mellett a jó román rendezők magyar földrajz- és történelemleckéket is kaptak, amikor - magyar rendőri segítséggel - megértették végre, hogy Tatabánya, Pécs, Komárom, vagy éppen Puskás Hungary nem irredenta jelszavak, így a stadionba bevihetőek feliratos zászlók formájában. Mindezt három részen kellett végigjátszani, három alkalommal - miközben a hazai drukkerek Magyarországot gyalázó transzparensek és petárdák sokaságát juttatták be az Arénába.

Fotó: ma.hu, további fotók a képre kattintva

Aztán odabent elszabadult a pokol - hála a világ legnagyobb amatőrizmusát elkövető rendezőknek. Egy román-magyaron (de egy Liechtenstein-Luxemburg meccsen is...) alapvető szabály, hogy a két ország drukkerei nem kerülhetnek közel egymáshoz. Ehhez képest a románok a magyarok által nem kért jegyeket eladták a hazaiaknak (nem mintha máshol nem lett volna szabad hely a stadionban...), és a két szektort mindösszesen egy kb. fél méteres kordonnal választották el egymástól.

Naná, hogy balhé lett belőle, repültek a kordonok, majd vonult be a helyi készenléti egység, és állította fel a kordonokat immáron biztonsági szektorok közbeiktatásával. Ja hogy ezzel kellett volna kezdeni? Aki életében járt már meccsen, megmondhatta volna, hogy ez lesz belőle... Közben a vendégdrukkerek élvezhettek egy kis komikus előadást is a másik oldalról, a románok egymást kezdték ütni (állítólag a Steaua, Rapid, Dinamo ultrahármas viszi ki válogatott meccsre is az otthoni indulatokat).

Kommandó ott is, közben egy transzparenssel vívott kötélhúzás - figyelem, még mindig a románok egymás közötti háborújáról van szó. Itt jegyezzük meg: magyar válogatott meccsen nincs hajrá Fradi, hajrá Újpest, és egymás gyalázása, pláne ütlegelése. Csak egy csapat van, a magyar!

Itt még nem volt tele a gatya? Fotó: ma.hu, további fotók a képre kattintva

A stadionba korán kiérkező magyarok láthatták válogatottunk tagjait öltönyben kivonulni a zöld gyepre és ismerkedni a stadion atmoszférájával, mint utóbb kiderült, nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a mentális ráhangolódásra, mint egyes közösségi oldalakra képek posztolására és okostelefonjaik nyomkodására.

Természetesen a magyar Himnuszt végigfütyülte és fújolta a hazai tábor, nyilvánvalóan labdarúgásunk vezetői felemelik ez ellen is a hangjukat, akárcsak a magyarokat gyalázó transzparensekkel szemben (egy fenét, már megdicsérték a hazai rendezőket, hogy szép volt fiúk!).

A szinte hallhatatlan magyar Himnusz

Aztán az is kiderült, hogy a nagy fogadkozásból semmi sem igaz: a magyar labdarúgó-válogatott tagjai teli gatyával, elfeledve és becsapva szurkolóit, szégyent hozva nemzetükre léptek pályára – egy gyenge román válogatott ellen, amely ellen esélyünk sem volt a pályán. Miközben odafent a lelátón, 50 ezer román folyamatos verbális támadásaitól, kommandósok gyűrűjében közel háromezer bátor farkas küzdött, a zöld gyepen elkényeztetett, agyonfizetett és motiválatlan gyáva nyulak futkorásztak a labda után.

Ahogy egy drukker nagyon jól megfogalmazta: „rajtatok a mez, de rajtunk a szégyen!” És ahogy többen megfogalmazták: „takarodjatok a p…-ba!” Tragikomédia a tragédiában.

Csányi Sándor MLSZ elnök ingyen hot-doggal és ingyen üdítővel ajándékozta volna meg a magyar drukkereket. Valószínűleg, ha megvédi a szurkolókat, ha kiáll értük, ha felemeli a hangját a folyamatos támadásokkal szemben, ha tényleg egy icipici jelét is adná annak, hogy érdeklik a magyar drukkerek, akkor nem a megszokott rigmussal „köszönték volna meg” neki a jelenlévők a „nemes és nagylelkű” felajánlást. A meccs sok szót nem érdemel, a vége 0-3, lélektelen, szurkolóit eláruló csapat fehér mezben, és – teljesen érthetően – boldog románok a másik oldalon.

Fotó: ma.hu, további fotók a képre kattintva

A drukkerekre - függően attól, milyen járművel érkeztek "a Balkán Párizsába"... - egy hosszú, csalódott és sajnos nem veszélytelen út várt. A legfinomabb - és legfájdalmasabb - román reakció a 3-0 mutogatása volt minden egyes állomásom, a durvább támadások jelei pedig - betört vonatablakok - megjárták a hazai média szinte minden egyes híradását: "a magyar drukkerek szétverték a különvonatot" címekkel. Nyilván 80 km/h közben kiugrottak az utasok a vonatból, jól megdobálták saját vonatjukat, majd utaztak tovább Budapestre, így megy ez...

Nem tudom, a csapatukért többszáz kilométert és sok-sok órát megtevő magyar drukkereknek melyik fáj jobban: csapatuk szégyenteljes árulása, vagy a hazai hírekben őket huligán állatként feltüntető, hamis állítások tartalmazó előadásmód. Segítünk: ezek a férfiak, nők, fiúk és lányok, Győrtől Budapesten és Debrecenen át, Dunaszerdahelyről, Erdélyből, Székelyföldről és a világ minden tájáról követik pénzt és energiát nem kímélve válogatottunkat.

Valami nagyon eltört most ezekben az emberekben. Cserébe elárulja őket a csapat, a szövetség, egyes híradások és a fél ország. Nem kellene... Mert "ha a legyeket megölitek, kit fog érdekelni a szar?"

Székely Himnusz a "Balkán Párizsában"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.