4 szívműtéten esett át a japán férfi

80 évesen hódította meg a Mount Everestet

Egy négy szívműtéten átesett 80 éves japán férfi lett a legidősebb ember, aki megmászta Mount Everestet.

2013.05.23 08:06MTI

Miura Juicsiro helyi idő szerint csütörtökön reggel 9 órakor ért fel a világ tetejére három másik japán személlyel, köztük a fiával, és hat nepáli serpával. 

A hegytetőre érkezve azt mondta, hogy a világ legjobb érzése a világ legmagasabb pontján lenni, s hogy soha életében nem volt ilyen boldog, bár végtelenül kimerültnek is érzi magát.
 
Elmondta, a csúcs újramegmászásával nem is annyira korábbi rekordját akarta visszaszerezni, hanem az emberi teljesítőképesség határát akarta kipuhatolni. "Ha 80 évesen ez a határ a Mount Everest, a világ legmagasabb pontja, akkor az ember nem is lehet boldogabb" - jelentette ki.
 
Az idős extrémsportolót januárban már negyedszer műtötték a szívével 2007 óta, ezúttal szívritmuszavar miatt, emellett 2009-ben medence- és csípőcsonttörést is szenvedett egy síbalesetben. 

A csütörtöki rekordra úgy készült Tokióban, hogy irdatlan terheket cipelve járta a várost, és alacsony oxigéntartalmú termekben edzett. Miura már 2003-ban és 2008-ban, 70, illetve 75 évesen is felkapaszkodott a Csomolungmára, s 2003-tól a világ legidősebb Everest-hódítójának számított 2007-ig, amikor egy honfitársa, Janagiszava Kacuszuke 71 évesen elhódította tőle a címet. 

Mostani mászásával Miura megdöntötte a nepáli Min Bahadur Sercsan rekordját, aki 2008-ban az akkori legidősebbként 76 évesen jutott fel a világ tetejére. A Miura-családban hagyománya van az extrém teljesítményeknek: Juicsiro apja 99 évesen síelt le a Mont Blanc-ról, Európa legmagasabb hegyéről. 

Juicsiro maga fiatalabb korában rendkívül gyors, vakmerő lesiklásaival vált híressé, 1970-ben például ejtőernyővel kényszerült lassítani leereszkedését a Mount Everest déli lejtőjén, az extrém teljesítményt le is filmezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.