104 ezer szurkolóból 3500 maradt

Csúfos búcsú a Népstadiontól

Mindössze 3500 néző búcsúztatta az egykori Népstadiont. Egykoron 80-100 ezren buzdították kedvenceiket, most vasárnap azonban bántóan foghíjas lelátók előtt, egy magyar színvonalhoz méltó, gyenge mérkőzésen zárult le a magyar sporttörténelem egy szakasza.

2011.08.29 14:08aargh - ma.hu

Ki gondolta volna? Az első tervek már a XIX. század végén megfogalmazódtak. Az ihletet az újkori olimpia megrendezésének ötlete adta, és bár nem lett belőle semmi, az ügy napirenden maradt. Évtizedeken keresztül a helyszín volt a legnagyobb kérdés – Vérmező, Városliget, Margitsziget, Óbuda -, mígnem 1948-ban végre elindult az építkezés is. Az igény ekkora már olyan mértékű volt, hogy önkéntesek ezrei vettek részt a munkában: Puskás Ferenc és az Aranycsapat tagjai is ott voltak a segítők között. A szocialista dicsőség érdekében, az akkori honvédelmi miniszter 1000 katonát is bevetett a határidő elérése végett, így 1953. augusztus 20-ára el is készült a stadion, melynek költségei akkori áron 160 millió forintra rúgtak.

Az ünnepélyes átadón Rákosi Mátyás, a ”nép vezére” nem volt hajlandó egy páholyban ülni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, a kínos incidenst a díszfelvonulás és a zászlóparádé sem oszlatta el. A Népstadion 78 ezer szurkoló befogadására volt ugyan képes, de egy 1955-ös magyar-osztrákon azért 104 ezren azért valahogy csak befértek. A rengeteg sportélmény mellett a nyolcvanas években már egyre több külföldi zenekar is tiszteletét tette az arénában, még a rendszerváltás előtt koncertet adott például a Queen, a Sting és Bruce Springsteen is. 1996-ban Michael Jackson kedvéért telt meg a Népstadion, 2007-ben pedig már a Puskás Ferenc stadion nevet viselve vonzott teltházat a Rolling Stones.

Az aréna megromlott állapota folyamatos toldozgatásokat és változásokat eredményezett: az elején még a modernizálás kapott hangsúlyt, de idővel feladták a küzdelmet, és a felső karéjokat lezáratták. Nemcsak az épület állaga romlott, a magyar futball minősége is meredeken zuhant, így az egykor legnépszerűbb sportág egyre kevesebb nézőt vonzott a stadionba. Egy-egy nagyhírű ellenfél kedvéért még összegyűlt 30-40 ezer ember, de hol van ez a számadat az egykori kettős rangadók 80 ezer főnyi táborától? A magyar futballszakma végül egy ötlettel rukkolt elő. A régi idők hangulatát megidézendő a Vasas-Ferencváros rangadót (?) írták ki a stadion búcsúmeccseként. 3500-an érezték úgy, személyesen kívánják befogadni az élményt. Tribünök maradtak töküresen, a Fradi-tábor is bántóan maroknyi maradt, a Vasas B-közép nagyságán pedig már meg sem lepődtünk. Rákosi elvtárs nagyot álmodott, a búcsú mégis fájdalmasra sikerült. Új stadiont építenek, új reményekkel. Vajon mire átadják, ismét lesz olyan futballunk, amiért érdemes lesz megtölteni a lelátókat? Ha a megvalósítást elhúzzák jó ötven évre, mint legutóbb, akkor esélyes, máskülönben...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.