Olimpiai élménybeszámoló

London, 12. nap - "epic hathárom", Mehikó és Nippon

Lőrincz Tamás ezüstje nekünk aranyosan csillog, és a női vízilabda-csapatért is sírt a szívünk, de irány a bronz! Mindeközben megnéztük, hol borult le a világ a magyarok előtt futballban.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.08.08 15:14kisener, ma.hu, London

Ahogy haladunk a Wembley stadion felé, útban a Mexikó-Japán férfi labdarúgó olimpiai elődöntőre (persze esik), brit drukkerekbe botlunk - és mexikói, valamint japán szurkolókba is természetesen, de ők saját nótáikkal vannak elfoglalva. Amikor a britek megtudják, honnan jöttünk, talán mondani sem kell, azonnal kezdik sorolni: Puszkasz, Koczisz, Szibor, stb. És hogy "epic" egy meccs volt az a bizonyos 1953-as 6-3 (és az 54-es 7-1-et se feledjük!).

Amúgy is az Olimpia alatt kedvenc szavuk lett a briteknek az "epic" kifejezés, ami jelent hősiest, epikust, emlékezeteset, vagy valami nagyon különlegeset is. A sajtó munkatársai, az önkéntesek és a drukkerek is előszeretettel használják ezen jelzőt. A XXX. Nyári Olimpiai Játékok úgy összességében "epic", Becky, Jess, Chris (mert itt mindenkit becéznek) és a többi hazai sztár és győzelme "epic", az amerikai focista nők 4-3-as hosszabbításos drámába torkolló diadala Japán ellen "epic".

KATT a képre >>>

Hogy mindezt miért említjük? Mert egyértelmű, hogy a britek rendkívül büszkék az Olimpiájukra. Joggal. Korábban már több alkalommal meséltünk a szervezési bravúrokról, a helyszíneken uralkodó hangulatról, nem beszélve az egyes stadionokról, sportcsarnokokról, egyéb helyszínkről, és hát az Olimpiai Park: az aztán szerintünk is "very epic"!

Közben megérkezünk a stadionhoz - "epic"... -, ami eszünkbe juttatja azt a bizonyos 1953-as meccset. És azt, hogy - bár a stadiont azóta átépítették, egészen pontosan új létesítmény került a régi helyére - itt a mi fiainknak tapsolt egykor a Wembley népe. Büszkeség tölt el minket, és kis szomorúság is egyben.

Olimpián utoljára 1996-ban vett részt futball-válogatottunk - emlékszünk, Kanu góljával vereség a későbbi olimpiai bajnok Nigéráitól, drámai meccs és 1-3 Brazíliával szemben, és egy futballhorroros vereség 2-3 Japántól, úgy, hogy a 90. percben még vezettünk. De most ez is nagyon messze van... No de ne keseregjünk, van kikért lelkesednünk és kikre büszkének lennünk Londonban is. Ma például Lőrincz Tamás birkozó kapta tőlünk a nap hőse címet, gyönyörűen ragyog az ezüstérme, és a női pólósok előtt is kalapot emelünk, irány a bronz!

KATT a képre >>>

Hogy a Wembley-beli meccsről se feledkezzünk meg, a japán és mexikói fiatalok nem játszottak rossz meccset egymással (mégha nem is volt egy "epic match"), a lelátón zúgott a "Nippon, Nippon" és a "Mehiko, Mehiko", a mexikói hullám sem hiányzott, láttunk négy gólt és 3-1-es mexikói győzelmet. A közép-amerikaiak azzal a Brazíliával játsszák a döntőt, amely még soha nem nyert Olimpiát futballban. Ellenben a magyar gárdával, mely háromszoros olimpiai bajnok. Na, ez meg nekünk "epic", amire büszkék lehetünk!

És a szerdai napon olyan epikus események tanúivá válhatunk... Kajak-kenu döntők Eton Dorneyban, kéziválogatottunk negyeddöntője Izland ellen, fiú pólósaink negyeddöntője Itáliával szemben. Bárcsak szerda este azzal búcsúzhatnánk: epikus egy nap volt a magyar sport számára. A célegyenesbe érkeztünk, az utolsó öt olimpiai nap Londonban, tele magyar (arany)éremesélyekkel és izgalmakkal. "Epic" egy Olimpia, az egyszer biztos!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.