Apró tárgyak a bőr alatt

"Szúrd csak alá!" - Döbbenetes öncsokítás a fiatalok körében

A legújabb felmérések szerint a tinédzserek körében egyre népszerűbb öncsonkítási módszer a beágyazás, ami abból áll, hogy a kamaszok apró tárgyakat szurkálnak bőrük alá és izmaikba.

2011.05.14 15:00medipress.hu

A kutatók szerint az öncsonkításnak ez a módja rendkívül súlyos és gyakran jár együtt öngyilkosságra való hajlammal és más pszichiátriai betegségekkel.

"Az önvagdosásnál sokkal komolyabb problémával állunk szemben - nyilatkozta Dr. William Shiels, az ohiói Columbus Országos Gyermekkórházának radiológusa - Egy 16 centiméteres gemkapocs bőr alá szúrásához, főleg mindkét kar esetében, sokkal nagyobb elszántságra van szükség, mint a vagdosáshoz."

Az öncsonkítás leggyakoribb formái a vagdosás és az égetés, ezek 4-30 százalékban fordulnak elő azok körében, akik rendszeres öncsonkító tevékenységet végeznek.

A fizikai fájdalom ezeknél a betegeknél sokak szerint segíthet enyhíteni a lelki fájdalmat, ezért a szakértők nem tekintik öngyilkossági kísérletnek az öncsonkítást.

Dr. Shiels szerint a bőrbe szurkált tárgyakat csak nagyon kevés orvos veszi észre, persze ehhez az is hozzájárul, hogy ez a fajta öncsonkítási módszer meglehetősen ritka.

Ő és kollegái praxisuk alatt észlelték, hogy gyakran kellett eltávolítaniuk olyan tárgyakat a páciensek testéből, amelyeket a betegek szándékosan szúrtak magukba.

Hogy jobban megértsék a jelenséget, összesen 600 olyan gyermek egészségügyi adatait vizsgálták meg, akiknek mind valamilyen idegen anyagot kellett eltávolítani a szervezetéből.

A 2005 és 2008 közötti időszakban 11 páciensnél összesen 21 esetet találtak, amikor a beteg szándékosan szúrta magába az eltávolított tárgyat. Mindegyik beteg 14 és 18 év közötti tinédzser volt (a legtöbbjük lány), akik mind azért kerültek kórházba, mert a bőrükbe szúrt tárgy okozta seb elfertőződött.

A fiatalok leggyakrabban gemkapcsokat és rotring hegyeket szúrtak a bőrük alá, általában a karjukba. Egy esetben az orvosok összesen 35 tárgyat távolítottak el egy tinédzser testéből, köztük egy zsírkrétát és egy körömlakk ecsetet is, egy másik beteg pedig üvegdarabokat döfött a nyakába.

Mindegyik páciens bipoláris zavarban szenvedett, ami egy súlyos kedélybetegség és a mániás depressziós időszakok váltakozásával jár. Ezek a tinédzserek általában poszt-traumás stressztől is szenvedtek, depressziósak voltak, illetve borderline személyiségzavaruk vagy figyelemhiányos hiperaktivitás betegségük volt.

A vizsgált betegek közül tízet pszichiátriai intézetben kezeltek, de nem ugyanabban. "Ebben is különbözik ez az öncsonkítási módszer másoktól: sokkal súlyosabb pszichiátriai betegségekkel jár együtt és az esetek 90 százalékában öngyilkosságra való hajlam is kíséri" - nyilatkozta Dr. Shiels.

"Az öncsonkító viselkedést követően a betegek általában megkönnyebbülnek, és jobban érzik magukat, a beágyazást azonban nem követi megkönnyebbülés, így sokkal veszélyesebb, mint a többi hasonló kórkép" - nyilatkozta Nancy Heath, a McGill Egyetem professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.