Az ázsiaiknál divat a bőrfehérítés!

Akar valaki ilyet? Hogy lehet bőrünk természetesen sápadt?

Egyes becslések szerint az ázsiai nők fele használ valamilyen bőrvilágosító szert, és évente akár több milliárd dollárt is elköltenek erre a célra. Vannak azonban igen veszélyes bőrfehérítők is, ezeket meg kell különböztetni a természetes, gyógynövény alapúaktól.

2011.04.05 13:00medipress.hu

Kínában, Japánban, Koreában és Indiában – ahol a világos bőr a szépség, az egészség és a magas társadalmi rang szimbólumának számít – óriási üzlet a bőrfehérítés. Becslések szerint az ázsiai nők fele használ valamilyen bőrvilágosító szert, és évente akár több milliárd dollárt is elköltenek erre a célra.

A számos termék között azonban szép számmal akadnak olyanok, amelyek valamilyen mérgező anyagot is tartalmaznak, és ezzel veszélyt jelenthetnek a nők egészségére nézve.

Hui-Min Wang,
aki egy nemrég megjelent, a témába vágó tanulmány szerzője, arról is beszámolt, hogy a bőrpirosságon, viszketésen, gyulladáson kívül ezek a termékek – gyakori használat mellett - akár még a bőrrák kialakulásáért is okolhatóak.

Wang és munkatársai egy sokkal biztonságosabb fehérítő termék kidolgozásába kezdtek. Ennek a szernek az alapanyaga egy olyan gyógynövény, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban is alkalmaznak tea illetve leves formájában.

A Cinnamomum subavenium nevű örökzöld növényből a tudósok kétféle anyagot vontak ki, melyek képesek meggátolni a tirozináz enzim működését, ami a bőr, a haj és a szem színéért felelős sötét pigmentnek, a melaninnak az összetételét szabályozza.

A készítményt zebrahalak embrióin tesztelték, akik a szer használata után mindössze négy napon belül teljesen kifehéredtek.

Wang arról számolt be, hogy az új szer százszor hatékonyabb a korábban használt kozmetikai készítményeknél, ráadásul nincs mérgező hatással a szervezetre, ezért már nagyon várják, hogy elkezdhessék a belőle készült krém klinikai tesztelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.