Fokhagyma és társai: a bőrön is érződnek

Mit eszel? Olyan az illatod!

Miért van az, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után más az illatunk, vagy sokkal jobban izzadunk? A fokhagyma jó példa erre...

2011.03.19 10:38ma.hu

A fokhagymát nem kell bemutatni - azon túl, hogy remek ízt ad az ételeknek, antibakteriális hatása van, serkenti az immunrendszert és vérnyomáscsökkentő is, sajnos elég jellegzetes illata van, melyet órákkal a fogyasztása után is érezni lehet az emberen.

Bizonyos ételekkel ugyanez a helyzet - éppenséggel az ízletes, kedvelt csemegékkel -, sőt, akadnak, melyektől az izzadás is fokozott lesz. Két szakember arra kereste a választ, mi ennek az oka.

Sajnos, éppen azok az anyagok az egészségesek a hagymafélékben, amelyek ennyire szaglanak. Az illóanyagokat mi szabadítjuk fel, hiszen felvágjuk, aprítjuk, összepréseljük a hagymát. Egy enzim felszabadul, majd kémiai úton a hagymában lévő alliinből allicin jön létre, a jellegzetes illatot a kéntartalmú molekulának köszönhetjük.

Persze, amikor nem merjük a hagyma fogyasztása után kinyitni a szánkat, kevésbé vigasztal, hogy az allicin lebomlásakor keletkező kéntartalmú savak kötnek le rövid idő alatt nagy mennyiségű szabad gyököt, ennek a folyamatnak van kedvező hatása a szervezetünkre...

A lila, a vörös, illetve a metélőhagymában is van ilyen anyag, mégis a fokhagymában levő vált ki ennyire erős szagot. Valószínűleg azért, mert lassabban bomlanak le és így kevesebb antioxidáns jön létre.

Az sem véletlen, hogy néha úgy érezzük, a pikáns illat még a bőrünkön át is érződik: a fokhagymában lévő vegyületek ugyanis az anyagcsere folyamatát is képesek megváltoztatni, a zsírsavak és a koleszterin szintje csökken a vérben, olyan illékony anyagok létrejöttét segítve, melyek a kipárolgást segítik elő.

Bizonyos ételekben kapszaicin van, egy természetes vegyület, miatta érezzük például csípősnek a paprikát. Hatására a szervezet felhevül, és izzadni is elkezdünk, akárcsak egy forró tea vagy egyéb meleg ital megivásakor, egy forró leves elfogyasztásakor.

Dee Anna Glaser bőrgyógyász professzor szerint a kapszaicin stimuláló hatására a szervezet úgy kezd viselkedni, mintha igen meleg időben kinn ácsorognánk a napon, és izzadni kezdünk. Az izzadságcseppek a bőrünkön is megjelennek. Ezzel szemben a testhőmérsékletünk nem változik.

George Preti kémikus arra mutat rá, hogy ezek a bizonyos, jellegzetes aromájú ételekben levő "bűnösök" illékony szerves vegyületek, melyek az anyagcsere-folyamatok során erednek útnak, bekerülnek a véráramba, és emiatt a vizeletünkben, a leheletünkben, az izzadságunkban is megjelennek.

Hogy ez mindenkinél egyformán erősen jelentkezik-e, számos egyéb tényezőtől is függ. Például attól, milyen táplálkozást folytat egyébként az adott ember, vagy hogy milyen génekkel van megáldva.

A fokhagyma és hagymafélék mellett egyébként a brokkoli, a curry, a kömény, vagy a káposzta is okozhat hasonló szagokat, mely a bőrön át is érződik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.