Evés közben vagy után igyunk meg egy pohárral

Tejjel a fokhagymás szájszag ellen

A fokhagymás étel egészséges, de másnap kellemetlen következményei vannak embertársainkra nézve. A markáns szájszag ellen azonban hatékony, ha még az étkezés közben megiszunk egy pohár tejet - derítették ki amerikai kutatók.

2010.09.04 16:00MTI

A fokhagyma bűzlő összetevője kénvegyületekből, pontosabban allil-metil-szulfidokból áll, amelyekkel még az emésztőrendszer sem képes megbirkózni. Ezért ezek az illatanyagok légzés vagy izzadás útján hagyják el szervezetünket. 

Az Ohiói Állami Egyetem táplálkozáskutatói számos módszert teszteltek a fokhagymás szájszag ellen, és azok közül a tej vált be a leginkább.
 
A tej a kénvegyületek csaknem ötven százalékát megsemmisíti a leheletben, ezzel még a fogmosásnál is hatékonyabb - közölte a kutatás vezetője, Sheryl Barringer a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Felfedte azt is, hogy az átlagos zsírtartalmú tejjel jobb eredményeket sikerült elérni, mint a zsírszegény változattal.
 
Aki még az étkezés közben megissza a pohár tejet, és azzal öblíti le a fokhagymás étket, a lehető legtöbbet teszi meg annak érdekében, hogy másnap nyugodt szívvel beszélgethessen kollégáival és ismerőseivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.