Szülőről gyermekre száll a tudás

A fokhagyma és a fahéj jótékony hatásai

Számos fűszer vagy ízesítésre használt növény vagy növényrész gyógyító, jótékony hatással is rendelkezik. Ezeket a tulajdonságokat évezredek óta használják és örökítették szülőről gyermekre a tudást.

2010.10.05 12:44ma.hu

Az elmúlt évtizedekben ez valahogy feledésbe merült és csupán az apró falvakban őrizték meg a hagyományokat.

Manapság a hagyományos hatóanyagok újbóli felfedezésével ismét divatba jött, hogy természetes módszerekkel gyógyítsanak bizonyos problémákat, tüneteket, betegségeket.

Fahéj:

Elsősorban édességek ízesítésére használjuk, de a téli hónapokban kiváló fűszere a forralt bornak is. Tudományosan igazolt, hogy megelőzi az emésztési problémákat.

De honnan is ered ez a finom fűszer. Mert bizony, nem volt mindig része a magyar konyhának, Dél-Ázsiából származik. Az indiai ajurvédikus orvoslás régóta használja gyógyhatásai miatt.

A rómaiak fűszernek, de emellett illatszernek is használták. A fahéj Ázsiából vagy Nyugat-Indiából érkezik a mai napig is.

Jótékony hatásai között szerepel, hogy fertőzésmegelőző, ami az őszi-téli hónapok kezdetén nem is hangzik rosszul.

Ha fahéjjal keverjük a fogkrémet, akkor már önmagában csak a fűszer is képes gátolni a fogszuvasodást és elpusztítja a baktériumokat a szájban.

Kisebb sebek fertőtlenítésére is használhatjuk.

Mossuk meg a felületet, majd hintsünk rá egy vékony rétek fahéjport. A fájdalmat is képes nagymértékben enyhíteni, mivel eugenololajat tartalmaz, mely fájdalomcsillapító hatásáról híres.

Nemcsak jó ízt ad süteményeinknek, hanem a bennük lévő zsírokat is képes lebontani, ezzel is könnyítve az emésztést.

Nagyon fontos kiemelnem, hogy terhes nők fűszerként se használják, mert izgatja a méhizomzatot, ezzel veszélyeztetve a magzatot!

Sokaknak jó hír, hogy japán kutatók szerint csökkenti a vérnyomást. Érdemes próbát tenni, persze nem a habos sütik társaságában, hiszen akkor a testtömeg is növekszik, ami növelheti a vérnyomást.

Fogyasszunk fahéjjal ízesített teát, vagy mi magunk keverjünk ivóleveinkbe, teáinkba egy kis fahéjat ízesítésként, amitől nem csak finom, hanem egészséges is lesz.

Fokhagyma

Hogy miért is került a fahéj mellé a fokhagyma?

Hát nem az íze miatt, mint gondolhattátok is, hanem, mert ugyanolyan közkedvelt kicsiny hazánkban mindkét növény, és természetesen gyógyhatások terén sem maradnak le egymástól.

A legrégebben gyógyításra használt növény, melyet még az egyiptomiak is tisztelettel öveztek. Évezredekkel később az asszonyok Európában fokhagymafonatokat készítettek, hogy megvédjék házukat az ártó szellemektől.

Ha a gonosz szellemektől lehet nem is, a baktériumoktól mindenesetre megvéd. Ezt egy allicin nevezetű hatóanyagnak köszönhetjük. A világban a vezető halálok a keringési megbetegedések.

Fokhagymával sikeresen csökkenthető a vérnyomás, a koleszterinszint, a vérrögképződés kockázata.

Sokan csodaszerként tekintenek rá a mai napig is, de sajnos kevésszer fogyasztjuk erős és maradandó aromái miatt. Fogyasztása után, ha tejet iszunk, akkor csökkenthetjük eme kellemetlen velejáróját.

Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor kihasználhatjuk sokféle jótékony tulajdonságát. Képes csökkenteni a vércukor szintet, sőt a rák megelőzésében is fontos szerepe lehet. Segít kiüríteni a szervezetből a nehézfémeket.

A környezetszennyezés miatt az élelmiszereink nagy százalékban szennyezettek ilyen anyagoktól. Ezek a szervezetből nem vagy csak nehezen ürülnek ki.

Felhalmozódásuk esetén betegségek okozói lehetnek.

Együnk hát ízletes fahéjat vagy kellemetlen illatú, de finom fokhagymát, mindenképpen jól járunk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.