A gerincgyógyászat jövőjét jelentheti...

Öncsonkítás a titok? - Egyszer újra mozoghatnak a lebénult betegek

Egyszer a teljesen megbénult betegek is újra mozoghatnak, ha megfejtik az öncsonkító állatok végtagmozgásának titkát.

2009.09.16 20:00medipress.hu

A Calgary Egytem és a Clemson Egyetem kutatói gekkók vizsgálatai nyomán bukkantak olyan információkra, amelyeknek az emberi gerincsérülések tekintetében is hasznosak lehetnek.

A kanadai kutatók gekkókat figyeltek meg, pontosabban azt a folyamatot, ahogy az állatok, ragadozók támadásai során öncsonkítást hajtanak végre, amputálják a farkukat.

Ez a testről leválasztott farokrész aztán még bonyolult, ismétlődő jellegű mozgásokat végez, ezzel tereli el a támadó figyelmét a menekülő állatról.

Ez, az ún. autotómiának nevezett öncsonkítás leginkább gyíkok és kétéltűek esetében ismert, de akadnak emlősök is, akiknél megfigyelték már.

Az evolúció során több gerinces fejlesztette ki ezt a képességet, sőt, bizonyos állatoknál ezek a saját akaratukból leválasztott testrészek vissza is nőnek idővel.

A kanadai biológusok azt vizsgálták, hogyan funkcionálhat a leválasztott rész a csonkítás után is.

Az autotomizált farokrészről gekkók megfigyelésével szereztek információkat, így kiderült, hogy a csonkítást követő 50 másodpercben 4-8 ritmikus mozgást végez másodpercenként a testrész, amelyek között igen komplex mozdulatok is találhatók.

A tudósok szerint ezt a folyamatot olyan központi gócok irányíthatják, amelyek a levágott részekben is megtalálhatók.

Ezekben a gócokban olyan idegsejtek hálózata működik, amelyek ismétlődő mozgássorok végrahajtását teszik lehetővé - pl. rágás, járás vagy szárnymozgatás.

A gekkók vizsgálata is megerősíti azt a feltételezést, hogy ezek a gócok képesek az agyhoz, illetve a központi idegrendszerhez kapcsolódó közvetlen összeköttetés nélkül is működni.

A tudósok azt remélik, ezek az idegsejt-hálózatok egy napon akár a gerincsérült betegek mozgásának visszaadását is lehetővé teszik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.