Az utolsó hónapokban nagy teher van a testen

A terhesség változtatta meg a nők hátgerincét

Amerikai antropológusok tizenkilenc, 20 és 40 év közötti terhes nő megvizsgálása után felfedezték, hogy a női és férfi hátgerinc közötti különbség kialakítója az emberi fejlődés során a nők terhessége volt.

2008.03.28 06:53MTI

A terhesség, különösen annak utolsó hónapjai nagy terhet rónak a testre, amelynek megváltozik a súlypontja. Ennek korrigálására azért, hogy képes legyen az egyensúlyát mégis megtartani, a hátgerinc alsó, lumbáris görbülete sokkal nagyobb lett és amíg a férfiaknál csak két, addig a nőknél három csigolyát érint.

A kutatók ennek a különbözőségnek a kialakulását kb. kétmillió évvel ezelőtti időszakra teszik, amikor az Australopithecus két lábra állt. A csimpánzoknál nem észleltek ilyen jellegű eltérést a hím és a nőstény gerincoszlopában.

És nem tapasztalható a négy lábon járó más állatoknál sem, mivel súlypontjuk a vemhesség idején is stabil marad - írta az El País című spanyol napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.