Tradicionális súlyfürdő

Emberek tízezreit mentette már meg a súlyos gerincműtétektől

Dr. Moll Károly hévízi orvos 1953-ban alkotta meg a víz alatti súlyfürdőt. Az eljárás azóta számos változáson ment keresztül, de csak Hévízgyógyfürdőn emberek tízezreit mentette meg súlyos gerincműtétektől, és adta vissza fájdalommentes, szabad mozgásukat.

2008.12.03 11:23

 Dr. Moll Károly, a súlyfürdő feltalálójának fia – aki szintén szakorvos Hévízen – tartott előadást a kezelés kialakulásáról, hatékonyságáról.

A víz alatti súlyfürdő a magyar reumatológia legjelentősebb találmánya, emberek tízezreinek adta vissza szabad mozgását, és mentette meg őket számos súlyos műtéttől. Az eljárás ezer szállal kötődik Hévízhez, hiszen itt született több mint fél évszázada. Dr. Moll Károly büszke arra, hogy édesapja volt az, aki a Hévízi Gyógytó vizét tanulmányozva, illetve klinikai megfigyeléseit alkalmazva feltalálta és tökéletesítette ezt a hatékony kezelést.

Dr. Moll Károly elmondta, hogy édesapja tudományos munkássága klinikai megfigyeléseken és a Hévízi Gyógytó vizsgálatán alapult. Kutatta többek között a balneológia szívbetegségekre gyakorolt hatását, a csonkolt végtagok fantomfájdalmát, a baleseti sérüléseket, és például a kénpakolások hatékonyságát is. Vizsgálta a Hévízi Gyógytó áramlásait, a gyógyiszapot és elkészítette az ország jelentős gyógyvizeinek összehasonlító vizsgálatát. Legtöbb figyelmét ugyanakkor a gerincsérv diagnosztikájának és terápiájának szentelte.

Dr. Moll Károly 1953-ban, a világon elsőként alkalmazta a víz alatti súlyfürdőt. Az orvos saját megfigyeléseit és tapasztalatait használta fel az új eljárás kidolgozásához. Első kísérletei abból álltak, hogy egy erős hevederövre külön e célra készített súlyokat akasztott, miközben a beteg egy tutajon, vagy a korláton lógott a vízben, a hónaljánál fogva. A szakorvos kiemelte, hogy a súlyfürdővel elérhető, hogy a meleg vízben az izmok ellazuljanak, a gerinc megnyúljon, és ennek következtében a porcsérv visszahúzódjon, amit a testre nehezedő hidrosztatikai nyomás is elősegít.

A kezelés technikailag úgy történik, hogy a nyaki és hónaljtámasszal felfüggesztett beteg derekára vagy bokájára akasztott súlyokkal függ a gyógyvízben. A súlyok mennyiségét és a kezelés idejét az orvos egyénre szabottan rendeli el.

A tradicionális súlyfürdő bölcsője Hévíz, és bár nyújtásos kezelésekkel kapcsolatban számos újítás történt az eltelt 50 év során, a kezelés lényege mindvégig ugyanaz maradt. Az objektív és szubjektív vizsgálatok azt mutatják, hogy a komplex fizioterápiák eredményessége megközelíti a 60-80 százalékot. A súlyfürdő végrehajtási technikája nem változott, bár módosult az időintervallum, és a súlyok nagysága is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.