Lexikont írtak az alumíniumról

Lexikon az alumíniumról: ékszerektől a fürdőruhákig

Az aranynál érdekesebb alumíniumékszerekről, alumínium fürdőruhákról, s számos más érdekességről szól az az Oroszországban megjelentetett lexikon, amelyet teljes egészében a periódusos rendszer 13. elemének szenteltek.

2008.02.03 17:54MTI

Az angol és orosz nyelven megjelentetett kötetből kiderül, hogy a Föld felszínét képező atomokból minden huszadik alumíniumatom. A periódusos rendszer 13. eleme bolygónkon kívül megtalálható a Holdon és a Marson is. Az emberi szervezet viszont 140 milligramm alumíniumot tartalmaz.

A fémalumíniumot egyébként 1825-ben sikerült előállítani, ipari gyártása pedig a XIX. század végén kezdődhetett meg. Ennek ellenére a legrégebbi ismert, fémalumíniumból készült tárgy a Kr.u. a III. évszázadból származik.

A kötet szerint az 1860-as években a párizsi divathölgyek ruhatárának nélkülözhetetlen kelléke volt az alumíniumékszer: e fémkiegészítők sokkal többe kerültek, mint az arany-, vagy ezüstcsecsebecsék.

A XX. században is akadt az alumíniumnak divatipari alkalmazása: Oscar de la Renta amerikai divattervező például 1967-ben mutatta be a legfinomabb alumíniumfonalból szőtt fürdőruha-kollekcióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.