Fantasztikus felépülés!

Újra jár a gerincvelősérült, lebénult fiú

Egy nemrégiben közzétett tudományos közlemény egy nyaki gerincvelősérülés miatt lebénult gyermekről adott hírt, aki intenzív mozgásszervi terápiát követően ma már jár.

2008.07.04 12:00medipress.hu

A Physical Therapy, az Amerikai Mozgásterápiás Szövetségének (APTA) tudományos lapja, cikket közölt arról a 4 és fél éves kisfiúról, aki egy lövési sérülés eredményeképpen több, mint egy évvel a kezelés megkezdése előtt bénult le.

„Minden klinikai vizsgálat maradandó járásképtelenséget állapított meg nála” – mondta el Dr. Andrea L. Behrmann, a gyermek kezelőorvosa, a Floridai Egyetem mozgásszervi terápiás osztályának vezetője, az APTA szóvivője. - „És mégis.... A súlyosan sérült gerincvelő működése részben visszatért.”

Dr. Behrmann felhívta a figyelmet, hogy bár ez egy jelentős lépés a tudomány számára, de korai minden bénulás esetében javulást remélni: csak bizonyos típusú gerincvelői sérülések esetén alkalmazható hasonló sikerrel ez a terápia.

A szakember által alkalmazott mozgásszervi terápia lényege, hogy a páciens „megtanulja” a mozgást. Esetünkben, a gyermeket 76 alkalommal helyezték be egy teljes testet megtartó rendszerbe, mely taposógépként működik.

A fiú mozgásának kivitelezése három szakember segítségével történt, ezzel mintegy utánozva a járás minden fázisát, a valódi lépéseket. Az állás és a járás mozdulatait szimulálva a gyermek megtanulta, hogyan kell járni.

A sikerhez szükséges a teljes rehabilitációs felszerelés, a tapasztalt csapat, mely Dr. Behrmann esetében hiánytalanul megvolt – ennek köszönhető ez a valóságos csoda.

Egy hónapnyi intenzív terápia után kezdődtek az első önálló lépések, majd innentől kezdve folyamatosan fejlődött a kisfiú járásképessége. Ma a gyermek járókerettel egyedül közlekedik, óvodába jár.

Még időnként bizonytalan a járása, és folyamatosan támaszkodik a keretre, de Dr. Behrmann optimizmusra biztatja: idővel erre sem lesz szüksége.

”Bizonyos típusú gerincvelői sérülések esetén sikerre számíthatunk, ha bevezetjük az általános orvosi gyakorlatba ezt a kezelési módot.” - fogalmazott a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.