Nagy részük most is szoláriumozik - hetente

Csak barnaság legyen - A tiniket nem érdekli a bőrrák?

Megdöbbentő, de a figyelmeztetések ellenére kevés tinédzser ódzkodik attól, hogy újra belépjen egy szolárium ajtaján. Talán a külső fontosabb az egészségnél?

2011.05.03 10:50ma.hu

Amerikai kutatók szerint a tinilányok nagy része használja még mindig rendszeresen a szoláriumokat, annak ellenére, hogy mindenhonnan azt hallani - és az orvosok külön felhívják a figyelmet rá -, hogy a mesterséges napozás veszélyes. A sok szoláriumozás bőrrákot okozhat.

Az amerikai tanulmány végzői 3800 fehérbőrű fiatal lányt kérdeztek meg a témában, 14 és 22 éves kor közöttieket. Többszázan napoztatják most is magukat akkor is, ha nem szabadna az erős napra menni, illetve használnak szoláriumot, illetve kombinálják a kettőt.

A tanulmány kimutatta: 32 százalékuk használt szoláriumot az elmúlt évben, közülük minden negyedik lány legalább egyszer egy héten!

81 százalékuk a mesterséges és a természetes napon barnulást használta alkalomszerűen.

Kiderült, hogy a szoláriumot használók 42 százalékánál nagyobb az aggodalom a bőrön jelentkező ráncok miatt, mint azoknál, akik a természetes barnulást választották. A napon barnulók közül csak 28 százalékot aggaszt a dolog.

A válaszadók 65 és fél százaléka azonban meggyőződéssel állította, hogy a barna bőrrel sokkal attraktívabbak az emberek. A szoláriumozók 87 százaléka adta ezt a választ.

Azok a lányok, akiknek az édesanyja is rendszeresen alkalmazza a szoláriumot, négyszer annyian vannak, mint akiknek a szülője nem használja.

A bőrgyógyász Ronald L. Moy szerint tehát kardinális kérdés a problémát illetően, miért nem veszi figyelembe a barnulás okozta veszélyeket - elsősorban a melanómát, azaz a legveszélyesebb bőrrákot - a szülő sem?

A jelek szerint a veszélyt nem veszik elég komolyan. Pedig a melanóma halálos - Moy szerint neki nem egy betege volt már, aki bőrrákban hunyt el. Fiatal nők, akik használták a szoláriumot.

A szoláriumozás 75 százalékkal emeli a melanóma rizikóját. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a 18-22 évesek körében kétszer akkora a betegség jelentkezésének esélye, mint a 14-17 év közöttieknél.

A szakértő azt javasolja, aki mindenképp barnaságot szeretne, használjon inkább barnító krémet ennél a veszélyes szokásnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.