Hogy érezzük magunkat jól a bőrünkben?

Bőrrel állj az öregedés elé!

A bőrápolás fontosságát sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni - pedig annak gondozása ugyanolyan jelentőséggel bír, mint például a hajápolás. Ráadásul lassítjuk vele az öregedést!

2011.05.12 14:50ma.hu

Talán azt gondoljuk: eddig sem különösebben foglalkoztunk a bőrünkkel, megtette egy zuhanyzás és tusfürdő is. Esetleg néha lereszeltük a sarkunkat és feldobtunk egy hidratáló krémet.

Ahogy azonban idősebbek leszünk, azt szeretnénk, ha bőrünk minél tovább megőrizné fiatalságát, rugalmasságát. A drogériákban nem véletlenül kapható annyiféle bőrápoló szer, bár igaz ami igaz, egy-egy borsos árú készítmény helyett olykor megteszi egy otthoni, gyümölcsökből készített pakolás is. Mi az, amit nem árt a bőrünkön rendszeresen elvégezni?

Bőrradír és lábkényeztetés

Ilyen például a bőrradírozás. A már elhalt bőrrészek eltávolításának jelentősége abban rejlik, hogy így könnyebben és gyorsabban megújul a bőr. Arra azonban ügyeljünk, hogy túl gyakran és túl erősen ne végezzük a radírozást. Egy-két alkalommal hetente bőven elég, az érzékeny bőrűeknek elég egyszer is.

Tegyük fényessé a bőrünket eperrel! Talán furcsán hangzik, de a lábápolás egyik sztárja az eperrel, olívaolajjal és cukorral készült keverék.

Keverjünk össze fél csésze cukrot, 3 evőkanál extra szűz olívaolajat, és egy evőkanál pépesített epret. A sarokra, a lábfejre és a vádlira is használhatjuk ezt a pakolást, majd langyos vízzel alaposan mossuk le.

Hatékony lábmasszázs készülhet, ha összekeverünk egy csésze tejet, 2 evőkanál mézet, fél csésze kókusz krémet, és egy csésze pépesített epret. Ha lemossuk a pakolás után a lábat, kenjük át testápolóval.

Hidratálás

Manapság szinte minden hidratáló krém korszerű technológiával készül, és alkalmas arra, hogy táplálja a bőrt és bársonyossá tegye. Arra azonban ügyelni kell, hogy mindig a bőrünk típusának megfelelőt válasszuk, hiszen minden bőrtípus másként reagál egy adott termékre.

A különösen száraz bőrre például az olajos alapú krémek megfelelőek, amelyben a fő alkotóelemek a szilikon, glicerin és ceramid - utóbbi egy zsírszerű anyag, melyet a bőr természetes lipidjeinek mintájára állítanak elő. A zsíros bőrre ellenben vízalapú hidratáló krémek jók.

Egyenetlen felületek

A ragyogó, egészségesnek látszó bőr nagyon szexi, ellenben ha van rajta egyenetlen csík vagy réteg, elcsúfíthatja a hatást. A foltos területre vigyünk fel cukrot egy kis citrommal keverve. Ismételjük meg a bedörzsölést többször, majd ha lemostuk és megszáradt a bőr, vigyünk fel rá egy kevés önbarnító krémet.

Bőrhibák

Érthető, hogy nem szívesen mutogatjuk a csupasz hátunkat vagy a dekoltázsunkat, ha tele van bőrhibákkal, foltokkal. Segíthet, ha zuhanyzás közben egy luffaszivacs segítségével felviszünk a bőrre szalicilsavat.

A szalicilsav számos bőrápoló szer és kozmetikum összetevője, használják a pszoriázis, bőrkeményedés, tyúkszem és szemölcsök kezelésére is. Gyorsítja az epidermis hámlását, így a faggyúmirigyek nem tömődnek el, gyorsabban képződik új bőr. Ha nem látunk javulást pár héten belül, forduljunk tanácsért bőrgyógyászhoz.

Bőrbarát ételek

Együnk a bőrünk szépségéért! Az édes burgonya például béta-karotinban és A-vitaminban is gazdag, ezért fogyasztásával sokat tehetünk a bőr lágyságának megőrzéséért. Ha nem kedveljük a burgonyát, a sárgarépa is jó szolgálatot tesz. Minden, C-vitaminnal teli gyümölcs, így a kivi, a narancs vagy a grépfrút is hatékony bőrvédő, megelőzi a ráncok kialakulását.

A halfogyasztás jótékony hatása ismert. A lazac, a hering például Omega 3 zsírsavban gazdag, segítségükkel megőrizzük a bőr simaságát, és gyulladáscsökkentő hatásuk van - ha tehát rendszeresen eszünk belőlük, nagy szerepet játszanak abban, hogy a pattanások és egyéb bőrproblémák is elkerüljenek minket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.