Ha megmutatják az utat, rávesszük magunkat

Csak akkor eszünk elég gyümölcsöt, ha szánkba rágják?

Ugye milyen ismerős? Az emberek többsége csak buzgón bólogat, vagy legyint rá, ha azt hallja: több zöldséget, gyümölcsöt kellene ennie - aztán hazamegy, és előkap a hűtőből teljesen mást. Van segítség?

2011.03.07 14:25Búcsú Adrienn

Ma már mindenki tudja, hogy a betegségek megelőzésében, a fogyásban, a jobb közérzet kialakulásában nagy szerepet játszanak a friss zöldségek és gyümölcsök.

Mégsem nagyon fanyalodunk rájuk - az elvárthoz képest drágábbak, sokan általában erre fogják, vagy úgy érzik, ha esznek is néha-néha, mit számít az, sokkal többre lenne szükség a valóban kiegyensúlyozott, egészséges életvitelhez.

Ez igaz - nem ártana minden nap fogyasztani belőlük, hiszen fontos vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaznak.

A montreal-i McGill egyetem kutatói arra jutottak, hogy az emberek nehezen veszik rá magukat a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, és halogatják az egészséges életvitel elkezdését.

Ám ha mutatnak nekik egy konkrét étkezési tervet, irányelvet, akkor másként állnak a dologhoz. Amint végigolvassák, és elképzelik, hogy megveszik a szükséges gyümölcsöket, zöldségeket, majd pedig betartják a tervet, nagyobb az esélye, hogy azt valóban végig is fogják vinni.

Vizsgálatukban 177 diák vett részt, valamennyiüket arra kérték, hogy több gyümölcsöt fogyasszanak egy héten.

Mindannyian többet ettek azon a héten. Ám azok, akik erről írásos tervet készítettek, valamint azt is megtervezték, mikor és hol fogják beszerezni, hogyan fogják elkészíteni, megenni a zöldségeket, gyümölcsöket, sokkal inkább betartották a megemelt heti mennyiség elfogyasztását.

A tanulmány a Psychology and Health következő számában jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.