Többet ér a gyümölcslé és a helyes étrend

Koncentrálj! Milyen ételekkel működik az agyturbó?

A koffein rövid távon segíthet, de hosszútávon romboló hatású, ráadásul nem növeli olyan mértékben a koncentrációt, mint elvárnánk - a friss gyümölcslé, az egészséges étrend viszont igen.

2011.03.08 10:50ma.hu

Köztudott, hogy egy kávéval, energiaitallal gyorsan felpörgetjük, felébresztjük magunkat, ám hatása nem túl hosszútávú, ráadásul nem is túl egészséges italokról van szó.

Ha túladagoljuk őket, csak idegesebbek, izgulósabbak leszünk, és kényelmetlenül érezzük magunkat.

Sokkal többet ér a koffeinnél a figyelem élesítésére, az agyunk felpörgetésére, a memória erősítésére, ha napi rendszerességgel fogyasztunk egy-egy pohárral valamilyen frissen facsart gyümölcsléből.

Egy kis cukor felpörgeti az agyat, a memóriát, de a glükóz többet ér a sima cukornál. Ez pedig megtalálható a narancsban is.

Reggelire igyunk frissen facsart narancslét, és semmiképp se hagyjuk ki a reggeli étkezést. Azoknak a diákoknak, akik reggelente esznek, sokkal jobban fog az agyuk az iskolában.

Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonapelyhet, tejterméket és gyümölcsöt is, de ne együk túl magunkat, mert az nincs jó hatással a koncentrációra.

Halat, s mi jó falat...


Remekül felturbózza az agyat a hal fogyasztása is - a hal kitűnő fehérjeforrás és rendkívül egészséges, omega 3 zsírsavakban gazdag. Szerepe van a stroke megelőzésében és a memória őrzésében. Az agy és a szív egészségéért fogyasszunk heti két alkalommal halat!

A csoki sem tilos!


A diófélék előnyösen hatnak szervezetünkre, de csak mértékkel érdemes őket fogyasztani. Antioxidánst tartalmaznak és E-vitamint, segítenek megőrizni a jó emlékezőtehetséget. Antioxidánsban gazdag az étcsokoládé is, mely koffein tartalma miatt a koncentrációt is segíti.

A teljes kiőrlésű gabonafélék és az avokádó fogyasztása a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen véd, csökkenti a koleszterinszintet és egy egészséges utat kínál ahhoz, hogy memóriánkat is minél tovább megőrizzük. Az Alzheimer-kór és demencia ellen hatékony a gyakori áfonya fogyasztás.

Szakértők szerint az áfonya jó hatással van a tanulási képességekre és a memóriát is őrzi.

Kerüljük a nehéz ételeket!

A túlságosan nehéz ételek nem segítik a koncentrációt, de azok sem, melyekben túl kevés a kalória, és az ember éhesnek érzi magát, nem sokkal azután, hogy evett belőlük.

Az agy tevékenységre a legjobb hatással a kiegyensúlyozott étrend van. Az agyi kapacitás "felturbózására" a kutatók továbbra is ajánlják a ginseng, a ginkgo, vitaminok és ásványi anyagok, gyógynövények áldásos hatásait.

Alapszabály ezen felül, hogy az agy kifogástalan működéséhez érdemes kipihentnek lenni, olykor szánni egy kis időt relaxálásra és elengedő folyadékot - ásványvizet - fogyasztani, mert a dehidratáltság is dekoncentrál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.