Sok gyümölcslé cukorral van tele

A legjobb és legrosszabb üdítők, amiket ihatsz!

Mindenki szereti a kellemes, frissítő üdítőket, de nem mindegyik van jó hatással a szervezetünkre! Melyik a jó, és melyik a rosszabb választás?

2011.03.01 10:25ma.hu - Fotó: webmd.com

Ki ne csábulna el egy finom, élénk színű üdítőre, különösen, ha nyár van, tikkasztó meleg, és jégkockák úszkálnak benne?

Nem árt azonban, ha tudjuk, mit iszunk:  egyes üdítő típusok valóban vitaminban gazdagok és frissítőek, de számos olyan is akad, amelyik jóformán nem több, mint édes folyadék, és semmi hasznos dolgot nem tartalmaz a szervezetünkre nézve.

A legjobb módszer arra, hogy tápanyagokkal lássuk el a szervezetünket, ha frissen facsart zöldséges, illetve gyümölcsös leveket iszunk. Vegyük például a paradicsomlét. Számos hasznos tápanyagot tartalmaz, csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A sárgarépalé csökkenti a vérnyomást, a pépesített zöldségek rosttartalma az éhséget is csillapítja.

Fotó: webmd.com

A zöldséges lék ezen felül sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint például a gyümölcslék.

Óvatosan a juice-okkal!

A juice koktélok, ízesített italok, narancslék sok esetben csak nagyon kevés valódi gyümölcsöt tartalmaznak, de annál több vizet és cukrot.Tápanyagban szegények, de kalóriában gazdagok. Növelik a betegségek kialakulásának kockázatát és hizlalnak.

A 100 százalékosnak feltüntetett narancslékben sem mindig bízhatunk. Az igazi narancslé valóban tele van értékes vitaminokkal és antioxidánsokkal, melyek a betegségek ellen védenek.

A gond az, hogy hiába nem adnak édesítőt az üdítőkhöz, bizonyos gyümölcslevekben eleve magas a cukortartalom. Egy sima almalé önmagában tartalmazhat annyi cukrot, mint egy kisebb szelet csoki.

Fotó: webmd.com

A jó választások

Helyette válasszuk inkább a gránátalma lét, ebben is van ugyan cukor, de antioxidáns-tartalma is jelentős. Ajánlott a vörös áfonya is, mely tele van C-vitaminnal. Az agyi tevékenységre, a memóriára van jó hatással a fekete áfonya-lé. A cseresznyelé is ajánlott, melyben szintén sok az antioxidáns és véd a fertőzésekkel szemben, és az izomfájdalmat is csökkenti.

A szőlőlé szintén jó választás. Akárcsak a vörösbor, ez is jó hatással van a szívre. Antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz. Az egészséges üdítők mellett az aszalt gyümölcsökkel is jól járunk. Rostokban, antioxidánsban, káliumban gazdagok.

Ami a narancsot illeti...


A frissen facsart narancslé verhetetlen, nemcsak frissít, élénkít - sokkal hatásosabb, mint egy kávé -, de tele van C-vitaminnal, és kiváló immunerősítő.

D-vitamin és kalcium is van benne, amely a csontokat erősíti. Édesítés nélkül kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy szőlőlé vagy egy áfonyalé, ezért érdemes napi szinten fogyasztani belőle!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.