Bejut a szervezetükbe az üdítőitalok által

A legtöbb gyerek minden nap fogyaszt koffeint

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint a gyerekek 75 százalékának minden nap bejut a szervezetébe bizonyos mennyiségű koffein, főként a különböző üdítőitalok által.

2010.12.20 15:00drinfo.hu

Márpedig a kicsik minél több koffeint fogyasztanak el, annál kevesebbet alszanak éjszaka.

A nebraskai egyetem munkatársai egy gyermekklinikán, rutinvizsgálatok közben kérdezték meg 200, 5–12 év közötti gyerek szüleit arról, hogy egy nap mit eszik és mit iszik csemetéjük. Kiderült, hogy a 8–12 év közöttiek átlagosan 109 milligramm koffeint juttatnak a szervezetükbe, ami 3 doboz kólányi mennyiséget jelent – írja a Journal of Pediatrics.

Annak ellenére, hogy az adatok alapján a kisebbek kevesebb koffeint fogyasztanak el, az eredmények ebben a korosztályban sem túl megnyugtatóak.

A számítások alapján ugyanis egy 5 éves gyerek körülbelül egy doboz kólányi koffeint iszik meg egy nap alatt.

Egy hiedelmet azonban rögtön meg is cáfoltak a tudósok.

Bár igaz, hogy minél több koffein jut egy gyerek szervezetébe, annál kevesebbet alszik, ugyanakkor az anyag fogyasztása nem kapcsolódik az ágybavizeléshez.

A hiedelem azon alapult, hogy mivel a koffein vízhajtó hatású, így azok a kicsik, akik sokat fogyasztanak belőle, éjszaka nem tudják visszatartani a vizeletüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.