Utoya

Tovább gyűrűzik a vita a Breivik-merénylet emlékműve körül

A nyiladék egyik oldalfalára az áldozatok nevét vésnék föl, másik oldalán pedig kialakítanának egy látogatói folyosót, ahonnan üvegfalon keresztül lehetne rálátni a neveket mutató falra. A nyílás a Norvégián ejtett sebet jelképezné.

2014.03.24 12:18MTI
Forrás: youtube.com

Vitát váltott ki Norvégiában az Anders Behring Breivik által elkövetett 2011-es tömegmészárlás áldozataira emlékező emlékmű tervezett helye és kivitelezési módja.

A tervek szerint az Utoya szigetével szembeni szárazföld egyik elvékonyodó földnyelvének a végét hasítanák be, úgy, hogy egy 3,5 méter széles nyiladékot vágnak a földnyúlványba. A nyiladék egyik oldalfalára az áldozatok nevét vésnék föl, másik oldalán pedig kialakítanának egy látogatói folyosót, ahonnan üvegfalon keresztül lehetne rálátni a neveket mutató falra. A nyílás azt a sebet jelképezné, amelyet a véres merényletek Norvégiában hátrahagytak.

Február végén, a pályázat győztes alkotásának kihirdetésekor nagy volt a lelkesedés az emlékmű tervei körül, ám azóta egyre több kritika éri a tervezett alkotást.

"Nem vagyok az emlékmű ellen, de a tervek kiválasztásának módjával és az emlékmű helyével kapcsolatban van kifogásom" - mondta egy 14 éves áldozat édesanyja, aki többekkel együtt a tervek átdolgozását szorgalmazza.

"Ízléstelennek tartom, hogy a gyerekek nevét úgy használják, hogy közben meg sem kérdeznek minket. Hiszen attól, hogy már nincsenek köztünk, még a gyermekeinkről van szó" - tette hozzá az édesanya.

A környéken élők is ellenérzésüket fejezték ki az emlékművel kapcsolatban.

"Kicsit nehezen fogadjuk el, hogy innentől kezdve minket mindig a július 22-én történtekre fognak emlékeztetni" - nyilatkozta egy norvég tévéadónak Ole Morten Jensen, egy környékbeli lakos. Hozzátette: "Nincs szükség hasonló figyelmeztetésekre, van már így is elég emlékem".

Az emlékmű ellenzői a Facebook közösségi oldalon kezdtek tiltakozni, csoportjuk már csaknem kilencszáz főt számlál. Néhányan a "természet megerőszakolásának" tartják az emlékművet, és attól félnek, hogy a hely "turistalátványossággá", a Breivik-hívek "zarándokhelyévé" válhat.

Erik Foss Amundsen geológus elmondta: az áldozatok nevének rávésése után könnyen a tengerbe morzsolódhat a szikla, hiszen azon a partszakaszon lukacsos szerkezetű a kőzet.

"Olyan, mintha egy halom kavicsba vésnénk a neveket" - mondta a geológus.

Az emlékmű tervét kiválasztó szakmai zsűri vezetője, Jörn Mortensen visszautasította a vádakat.

"Az emlékmű helyét az állam határozta meg, a tervek kiválasztási folyamatában az áldozatok családjainak képviselője is részt vett" - ismertette a döntés részleteit a zsűrielnök.

"A feladatunk az, hogy az emlékezés, és ne a felejtés helyét hozzuk létre" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Az emlékmű támogatói bizakodóak. Svein Björkaas, a KORO norvég köztéri művészeti szervezet igazgatója szerint a köztéri alkotások mindig a legkülönfélébb szempontokat vetik fel, kiváltképp egy ilyen mű, amely egy olyan drámának állít emléket, mint az Utoya szigeten történt tragédia.

"Tapasztalatok szerint a kritika egy idő után megszelídül" - tette hozzá az igazgató.

A Jonas Dahlberg svéd művész tervei szerint épülő emlékmű a 2011. július 22-én 77 ember életét követelő, Utoya szigetén és Oslo belvárosában elkövetett merényletek áldozatainak állít emléket. Az Emlékezés sebe elnevezésű emlékmű átadása a tervek szerint 2015. július 22-én lesz. A vázlatok elérhetők a dpaq.de/pwYa8 oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.