Az Oslói Egyetem elutasította a jelentkezését

Breivik nem lehet egyetemista

Nem vették fel a börtönbüntetését töltő tömeggyilkos Anders Behring Breiviket az Oslói Egyetem politikatudományi képzésére.

2013.08.07 13:13MTI
Fotó: MTI

Ole Peter Ottersen, az Oslói Egyetem rektora szerdán e-mailben közölte az AP hírügynökséggel, hogy a 77 ember lemészárlásáért elítélt norvég férfi nem felelt meg a politológiai alapképzésre való jelentkezés feltételeinek.

Az elítéltek Norvégiában is tanulhatnak felsőoktatási intézményben.

Az egyetemi jelentkezés híre éles vitát váltott ki Norvégiában, sokan azon az állásponton voltak, hogy Breivik jelentkezését azonnal el kell utasítani. A börtönigazgató azon az állásponton volt, hogy ha a férfi felvételt nyer, ők nem tagadják meg tőle a tanulás lehetőségét.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket 21 évi börtönbüntetésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.