Norvégia

Rasszista Twitter-üzenetek miatt őrizetbe vették Breivik egyik követőjét

Rasszista Twitter-üzenetek miatt átmenetileg őrizetbe vették a börtönbüntetését töltő szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Behring Breivik egyik követőjét.

2013.11.25 17:43MTI

A férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, NegerJeger (norvégul: négervadász) álnéven tette közzé üzeneteit a közösségi oldalon, és profilképén egy páncélba öltözött, rajzolt Breivik-figura látható, amint éppen színes bőrűekre, köztük gyermekekre lő.

A rajz felett a következő felirat olvasható: "A nem fehérek miatt népesedik túl a bolygó". Norvég források szerint a húszas éveiben járó fiatalember üzeneteiben támogatta Breivik multikulturalizmus ellen meghirdetett harcát, amelynek nevében a norvég férfi 2011 nyarán 77 ember életét oltotta ki.

A rendőrség közölte, hogy a rasszista tartalmú üzenetek már nem érhetőek el nyilvánosan. A hatóságok egy feljelentés alapján pénteken vették őrizetbe a férfit, akinek lakásában elektronikus adathordozókat foglaltak le a rendőrök. Breivik követőjét szombaton szabadlábra helyezték, a nyomozás azonban folytatódik.

Amennyiben bebizonyosodik a rasszista gyűlöletre uszítás ténye vagy az üzenetek diszkriminatív jellege, a fiatalembert pénzbírságra és akár három év börtönre is ítélhetik a norvég hatóságok. Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépes merényletet követett el a norvég fővárosban, Oslóban, és a támadás során nyolc ember életét vesztette.

Még aznap lövöldözni kezdett Utoya szigetén a kormányzó munkáspárt ifjúsági szekciójának nyári táborában, s a szigeten elkövetett vérengzésnek 69 halálos áldozata volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.