Tömeggyilkos kisokos

Breivik-könyv: így kell felkészülni 77 ember kegyetlen meggyilkolására

Több mint 7.000, Anders Breivik által elküldött és fogadott emailt tartalmaz egy norvég kiadó által frissen megjelentetett könyv.

2012.09.04 15:43Konrád - ma.hu

A levelezés kiváló képet ad arról, miképpen készítette elő a férfi a tavaly júliusi támadásokat, melyek során 77 ember vesztette életét. Az „Egy Tömeggyilkos Magánemailjei” című könyvből megtudhatja az olvasó, milyen módszerekkel szerzett pénzt a férfi és hogyan szerezte meg fővárosi robbantásnál és az Utoya szigeten elkövetett lövöldözéskor használt felszerelést.

“A könyv nem fest tökéletes képet Breivikről, de megmutatja milyen türelmesnek és empatikusnak tűnik különböző helyzetekben” - idézte a szerzőt, Kjetil Stormarkot az Agence France Presse. A könyv megjelentetésének elsőszámú célja, hogy támogassa a tömeggyilkos ügyében hozott ítéletet, mely nem minősítette elmebetegnek a férfit, aki kényszergyógykezelés helyett börtönbe került, tette hozzá Stormark.

A helyi média szerint Stormark - aki már kiadott egy könyvet a tavalyi véres eseményekről - hekkerek segítségével jutott hozzá a levelekhez. Legalább négy különböző postafiókból származnak a könyvben olvasható emailek, amelyeket egyébként Stormark bemutatott a rendőrségnek, még mielőtt elkezdte volna a könyv megírását.

A könyvben Breiviket támogató, illetve átkozó üzenetek is szerepelnek, amiket a gyilkos a támadások után kapott. A férfi ügyvédje tiltakozott a publikálás ellen, mondván, az megsérti védence személyiségi jogait. Maga Breivik, aki egy norvég börtönben tölti 21 éves büntetését, korábban azt mondta: önéletrajzot fog írni, amely mű iránt már több európai könyvkiadó is érdeklődést mutatott.

A bíróság meghosszabbíthatja Breivik büntetését, ha a 21 év letelte után úgy ítélik, a férfi továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. A tömeggyilkos elismerte, hogy ő követte el a támadásokat, de tiltakozik az ellen, hogy terroristának bélyegezzék. Továbbra is azon az állásponton van, hogy csak “meg akarta menteni” országát a multikulturalizmustól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.