Program-kavalkád az ország számos pontján!

Ismerje meg egy lovagvár mindennapjait! - A Reneszánsz Év keretében

Izgalmas és színes program-kavalkáddal várja ezen a hétvégén is a Reneszánsz Év a kikapcsolódásra és művelődésre vágyókat az ország számos pontján. Az ozorai reneszánsz hétvégék alkalmával minden szombaton izgalmas felfedezőútra invitálják a Pipó várkastélyba látogatókat, ahol megismerkedhetnek egy igazi reneszánsz lovagvár mindenapjaival és ünnepeivel.

2008.07.11 18:12ma.hu - Fotó: okm.gov.hu

Július 11-13. között immár 24. alkalommal rendezik meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, amely Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző lovagi tornája.

A rendezvény nyitónapján színpompás királyi menet vonul végig Visegrád Fő utcáján, amelyet több száz vitéz, apród, a legkülönfélébb mesterek, vásári komédiások, utcai árusok és a nagyszámú vendégsereg követ.

A középkori vásár vidám forgatagában gólyalábasok, csepűrágók, zenészek folyamatos bemutatóival szórakoztatják a vásárosok között sétáló vendégeket.

Az árusok mögötti téren fegyverforgatók fortélyait, mesterségek féltve őrzött titkait lehet ellesni-kipróbálni, előadásokat megcsodálni, játszótereket felkeresni.

A lovagi tornán több száz lovag küzd meg Csehországból, Bajorországból, Itáliából, Lengyelországból, Felvidékről egymással és a magyar király Szent György lovagjaival, a Lovagi hétpróbán pedig híres magyar sportolók és laikus társaik mérik össze tudásukat értékes nyereményekért.

A reneszánsz kocsija –A kocsi reneszánsza című rendezvénynek már a neve is sejteti, hogy izgalmas és egyedülálló programról van szó.

Talán nem sokan tudják, hogy a kocsi, vagyis eredetileg a gyorsszekér igazi hungarikum, ugyanis Mátyás király uralkodása idején vált közismertté és kezdett elterjedni Európa szerte ez a mára mindennapivá vált jármű.

A július 12-én rendezendő országos szakmai konferencián a szakértők kívül-belül megvizsgálják a kocsinak, mint műtárgynak az eredetét, és mint műszaki hungarikumnak a jellemzőit a kezdetektől a reneszánsz időkig.

A konferencia védnökei Dr. Király Júlia, az MNB alelnöke, és Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára.

Kocs Községben ezen a hétvégén azonban nem csak a tudományé a főszerep, idén immár 10. alkalommal rendezik meg a jubileumi kocsitoló versenyt, ahol színes program-kavalkád, többek között főzőverseny Buday Péter mesterszakáccsal, kirakodó és kézműves vásár, táncbemutatók, koncertek, gyermekfoglalkozások, és régi étkek kóstolója várja, nem csak a kocsival érkezőket.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.