Korabeli élet, szokások és ízek...

Térjünk vissza a reneszánszba a Mezőgazdasági Múzeumban!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum - a Reneszánsz Év - 2008. keretében - csaknem fél évig tartó programsorozatra és kiállításra invitálja a látogatókat, melynek keretében május végétől, a tokaji szüret befejezésének időszakáig, november elejéig a reneszánsz élet és a reneszánsz bor kultúrtörténeti jellegzetességei kerülnek bemutatásra.

2008.05.16 18:10ma.hu

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum - a Reneszánsz Év - 2008. keretében - csaknem fél évig tartó programsorozatra és kiállításra invitálja a látogatókat, melynek keretében május végétől, a tokaji szüret befejezésének időszakáig, november elejéig, a reneszánsz élet és a reneszánsz bor kultúrtörténeti jellegzetességei kerülnek bemutatásra.

A programok középpontjában a nemes ital és esszencia áll, melynek bemutatására kiállítás, aszú-kóstolók, könyvbemutató, interaktív, szórakoztató családi rendezvények és a Tokaj Reneszánsz Egyesület bortermelőinek közreműködésével kerül majd sor.

Kiállítás:

Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza c. bortörténeti- és fotókiállítás

Május 30- november 9.

Megtekinthető: kedd-vasárnap 10-17 óráig, hétfőn a múzeum zárva tart.

Belépőjegy ára: felnőtt: 800 Ft, gyermek és nyugdíjas: 400 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyermek): 2000 Ft.

A május 30-án nyíló ideiglenes kiállítás alkalmával bepillanthatunk a reneszánsz bor világába, megismerkedhetünk az aszú bor készítésének történetével, megismerhetjük a Tokaj-hegyaljai pincészetek működését, jelenét és jövőjét.

A közel 500 m2-es tárlatot Tátrai Zsolt borász, fotóművész alkotásai színesítik, a fénykép kiállítás a Tokaj-hegyaljai borkészítés életéből mutat be kockákat. A magyarországi borászatban is jelentős korszaknak tekinthető a reneszánsz időszaka.

Az ókori szerzők borászati megállapításainak újra felfedezése, az ókori borkészítmények -ürmös és füves borok, édes csemegebor készítmények, az édesítő fűszernek is használt mazsola- közismertté válása jellemzi e korszakot.

Nem véletlen, hogy az aszú borok készítése is ebben az időben kezdődött, első írásos említésük 1571-ből ismert, de a szaktudomány a XVI. század elejétől már feltételezi általános készítésüket.

A Mátyás király uralkodó által is szeretett aranyló színű szerémi fehérbor is már - a ma is ismert - szamorodni típusú nemes ital lehetett.

Programok:

Május 30-31.

Tokaj-hegyalja Budapesten

Ezen a hétvégén borászok, kézművesek, zenészek, kulturális szervezetek érkeznek Tokaj-hegyaljáról, hogy közelebbről ismertessék meg Önökkel e ma is reneszánszát élő történelmi borvidékünket és hagyományait.

Kóstoljon Tokaj-hegyalja legfinomabb boraiból, ismerje meg készítőiket, titkaikat, a reneszánsz korában is fogyasztott folyékony arany ízét és a ma is reneszánszát élő vidék kiváló borászmestereinek új kreációit!

Június 21.

Múzeumok Éjszakája - Varázslat - reneszánsz - bor

Ismét fergeteges tüzes programmal, koncertekkel, kézműves-mesterekkel, tokaji aszúkóstolókkal és számtalan új szereplővel várjuk Budapest egyik legnépszerűbb helyszínén, a városligeti Vajdahunyadvárban!

Programok éjjel és nappal, kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Megéri nálunk kezdeni!

Június 28.

- 10-16 óráig a Levendula Játszóház és Alkotóműhely kézműves foglalkozása: királyi textilbábok készítése

- 11 órától tárlatvezetés a múzeum új állandó kiállításában

- 15 órától "Élet a várban" - dramatikus játék gyerekeknek.

Június 29.

- 10-16 óráig a Levendula Játszóház és Alkotóműhely kézműves foglalkozása: kódexírás

- 11 órától tárlatvezetés a múzeum új állandó kiállításában.

A Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza c. kiállítás időtartama alatt (május 30.- november 9.) minden hétvégén pecsétnyomás, játékos reneszánsz feladatlap, valamint számos, a reneszánsz jegyében szervezett hétvégi kézműves program és színes előadás várja a játékos kedvű családokat.

A kiállítás és a programsorozat a Reneszánsz Év - 2008. keretében, az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósul meg, Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.