Ismerőseim: Döbrögi, az okos leány

Mátyás király az iwiw-en - elindult a reneszánsz közösségi portál

Elindult a Reneszánsz iwiw közösségi portál. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) reneszánsz kori ismeretterjesztő honlapját pénteken mutatták be Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

2008.05.23 19:30MTI
hirdetés

"Hogyan lehetne közel hozni a magyarországi reneszánsz kultúrát a 21. századi magyarokhoz, akiknek talán már nem mond sokat egy üvegvitrinbe zárt Corvina? Ezen gondolkodtunk, amikor megszületett a Reneszánsz iwiw ötlete" - mondta Várkonyi Gábor művelődéstörténész, a Reneszánsz Év 2008 szakmai kurátora a közösségi portál bemutatóján.

Mint arra rámutatott, a reneszánsz elsüllyedt világ, "Atlantisz a magyar történelemben". A paloták, templomok, könyvtárak, szökőkutak, szobrok és freskók szinte mind eltűntek. Töredékek maradtak, itt egy-két kődarab, ott néhány kódex. Ezeket a fragmentumokat akarták összerakni egy egészen új módszerrel. A 15-16. századi Európát kapcsolatok sűrű hálója fogta össze. A hálózatban fontos helye volt Magyarországnak, ahol Itália után elsőként jelent meg a kor legmodernebb kulturális irányzata, a reneszánsz.

A reneszansz iwiw.hu ezt a kapcsolati hálózatot mutatja be a közösségi internetes portálok mintáját követve. Az oldalon azonban nemcsak személyek (például Bakócz Tamás bíboros) "regisztráltak", hanem műalkotások (mint az esztergomi Bakócz-kápolna), és földrajzi helyek (például Róma, ahol Bakócz 1512-ben, a lateráni zsinaton megpróbálta egyházfővé választatni magát), illetve csoportok és tárgyak is.

A reneszánsz iwiw célja a színvonalas ismeretterjesztés. A felhasználói profilokat történészek, egyetemi oktatók és doktoranduszok állították össze jórészt saját kutatásaik alapján, de a portál tartalmát bárki bővítheti és új tagot is lehet ajánlani. A javaslatokat, kiegészítéseket a korszak szakértőiből álló szerkesztőbizottság bírálja el. Mint az a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, az OKM 13 millió forintot fordít a honlap fejlesztésére és fenntartására, a projekt gazdája a PIM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.