Meglett az elveszettnek hitt dráma

Ördögűzés: megírta saját öngyilkosságát Eugene O'Neill

Egy író hagyatékában meglett Eugene O'Neill Nobel-díjas amerikai drámaíró Exorcism (Ördögűzés) című drámája, amely a szerző saját öngyilkossági kísérletét dolgozza fel, és amelynek minden példánya eltűnt 1920-as New York-i színpadi bemutatója után.

2011.10.21 17:27MTI

A kifakult gépelt eredeti példányt Philip Yordan író özvegyétől vásárolta meg a Yale Egyetem egyik könyvtára, a Beinecke Rare Book and Manuscript Library, amely már birtokol több más kéziratot is az egyetlen irodalmi Nobel-díjas amerikai drámaírótól. A vételár nem ismert. (Yordan ajándékba kapta karácsonyra a kéziratot O'Neill második feleségétől, Agnes Boultontól a válás után.)
   
Az egyfelvonásos mű a szerző huszonévesként megkísérelt öngyilkosságán alapul. A drámát 1920 márciusában New Yorkban színpadra vitték, később azonban O'Neill visszakérte a kéziratot és másolatait, és az akkori ismeretek szerint megsemmisített minden példányt.
   
Kutatók szerint az Ördögűzés fontos adalékkal szolgál az író posztumusz publikált főműve, az önéletrajzi ihletésű Utazás az éjszakába megértéséhez.
   
Eugene O'Neill alkoholizmussal küszködött, amikor elkövette az öngyilkossági kísérletet. Hogy elválhasson első feleségétől - és legyen bizonyíték a házasságtörésre -, egy prostituálttal bezárkózott egy garniszálló szobájába. Később ezt a tettét olyan megalázónak érezte, hogy altatótúladagolással véget akart vetni az életének.
   
A Yale Egyetem jövőre megjelenteti az előkerült drámát, amelyhez hasonmás részeket is csatol az eredeti, az író keze nyomát viselő kéziratból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.