Az ország legynagyobbja

Bálna érkezett az Állatkertbe

A mai napon megérkezett a Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegy kiállításának legnagyobb látványossága, az ország egyetlen életnagyságú bálnamodellje.

2011.10.21 12:18ma.hu

Az élethűen megformázott szobrot, egy felnőtt ámbrás cetet, csepeli készítési helyéről három fordulóban szállítatta kiállítási helyére a készítő, a Geanat Kft. A három részletben érkezett bálnamodellt a Varázshegy legnagyobb kiállítócsarnokaiban illesztik össze és miután az illesztési felszíneket összedolgozták felfüggesztik bemutató helyén, az Óriások csarnokában. Itt láthatja majd a közönség is a 2012. tavaszán nyíló Varázshegy kiállításban.

A 2011-es évben több, Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztés kivitelezése zajlik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezek közül a beruházás összköltségét, a támogatás összegét és a kivitelezés bonyolultságát tekintve is a Varázshegy projekt a legjelentősebb.

A régi Bölény- és Zsiráfház eredeti tervek szerinti rekonstrukciója is a projekt részeként készült el 2010-ben, majd a 2010 őszétől a Nagyszikla belsejébe tervezett komplex kiállítási és rendezvénytér, a Varázshegy kivitelezése zajlik.

A beruházás tervezett, teljes költsége nettó 1,2 milliárd forint, amelyhez a Fővárosi Állat-és Növénykert 135 millió, a Fővárosi Önkormányzat pedig 200 millió forintos önerőt biztosít. Az Európai Uniós támogatás 895 846 247 Ft.

A bálna - Az ország legnagyobb élethű állatszobra

A Varázshegy egyik legnagyobb terében, az Óriások csarnokában kerül kiállításra az az életnagyságú és élethűen megformázott ámbrás cet modell, amely 2011. október 20-21-én, több fordulóban érkezett a Fővárosi Állatkertbe. A bálnaszobrot hatalmas méretei miatt kellett három részletben szállítani és összeillesztése a kiállítótérben történik. Az illesztés és festés után a szobor a csarnokban felfüggesztve kerül majd bemutatásra. A bálnamodellt a kiállítás eszközkészítő és beszállító kivitelezője, a Geanat Kft. tervezte és alakította ki, Székely Kata szobrászművész közreműködésével.

A bálna méretei összehasonlításképp a következők: a hossza kamionnyi (20m), a magassága egy régi nagypolgári lakás belmagasságával (3,3m) vetekszik, a súlya egy valódi ámbrás cet súlyának tizede, több, mint 2000 kg. A közel 20 m hosszú cetet 104 db (azaz 104 m3) 1m x 2m x 0,5m-es, kifaragott hungarocell „szeletből”állították össze, amit belül fém váz erősít.

A darabokat 60 palack purhab ragasztja össze. Közel 140 m2-nyi felületét 3 rétegben felvitt üvegszálerősítésű műgyanta és egy, színezett műgyanta réteg borítja, amely utóbbit 60l speciális festékkel élethűen megfestették a szobrászok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.