Dörner és az Operaház

Christoph von Dohnányi az antiszemiták miatt nem jön Budapestre

A Magyar Állami Operaház október 28-ra és 29-re kitűzött hangversenyének vendégkarmestere, Christoph von Dohnányi arról tájékoztatta az Operaházat, hogy nem kíván olyan városban fellépni, "amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta".

2011.10.21 13:43MTI

Az Operaház tájékoztatása szerint a hangversenyeket megtartják, azonban módosított műsorral és szereplőgárdával. Brahms Német Requiemje helyett Verdi Requiemje szólal meg a Magyar Állami Operaház énekkara és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában.

A gyászmise énekes szólistája Kolonits Klára, Gál Erika, Fekete Attila és Fried Péter lesz, a karmester Ion Marin, aki a világ valamennyi nagy szimfonikus zenekarával dolgozott már.

"Az Operaház megvizsgálja a Christoph von Dohnányival szembeni kártérítési per indításának lehetőségét" - mondták.

Christoph von Dohnányi Berlinben született. Előbb édesapjához, Hans von Dohnányihoz hasonlóan jogásznak készült, majd a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzést, zongora- és karmesteri tanulmányokat.

Elnyerte München város Richard Strauss-díját; nagyapjánál, Dohnányi Ernő zeneszerző-karmesternél is tanult a Floridai Állami Egyetemen. Dolgozott a világ szinte valamennyi jelentős zenekarával és operaházában, többször járt Budapesten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.