Josef Fritzl végig beszámítható állapotban volt

Saját anyját is befalazta az "amstetteni szörnyeteg"

Saját anyját is befalazta az "amstetteni szörnyetegként" emlegetett Josef Fritzl, bosszúból azért, mert sosem kapott szeretet tőle, csak ütleget és megaláztatást - derül ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket a pszichiátriai vizsgálat során folytattak vele.

2008.10.30 12:25MTI

A csütörtöki osztrák lapokban és magazinokban közölt részletek szerint a ma 73 éves férfi elmondta, rögeszméjévé vált, hogy az anyja valójában sosem akarta őt megszülni, csak bizonyítani akarta, hogy nem meddő. Gyerekkorában sokszor megverte és megrugdosta, míg véresen el nem terült a földön. Végül annyira meggyűlölte az anyját, hogy házuk felső szintjén bezárta egy szobába, az ablakot befalazta, és éveken át ott tartotta "fogolyként", egészen az asszony 1980-ban bekövetkezett haláláig.

Négy évvel később a mérnök végzettségű férfi már a lányát zárta be a ház pincéjébe, és huszonnégy éven át vérfertőző viszonyra kényszerítette őt. A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy Josef Fritzlnek hét gyermeke született a ma 42 éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi állítólag egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt.

Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről. A pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy a "szörnyeteg" beszámítható állapotban követte el tettét, végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. A szakértő, Adelheid Kastrner linzi pszichiáter hat alkalommal folytatott beszélgetést a gyanúsítottal, aki elmondta azt is, hogy Elisabethet sosem tekintette lányának, sokkal inkább asszonyának vagy partnerének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.