Új élet, új személyi

Új személyazonosságot kaphatnak az amstetteni "rém" áldozatai

Új személyazonosságot kaphatnak az amstetteni "rém" áldozatai: az osztrák rádió csütörtöki közlése szerint a névcseréről intézkedő iratok már el is készültek, csupán az szükséges, hogy az érintettek aláírják őket.

2008.05.29 15:29MTI

Az áprilisban kipattant ügy gyanúsítottját, Josef Fritzl mérnököt azzal vádolják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a most negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született. Az egyik azonban néhány napos korában meghalt. A lány és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött egészen a közelmúltig.

Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről. Elisabethet és gyermekeit - a férje szörnyű tettéről mit sem tudó nagymamával együtt - azóta az amstetteni klinikán ápolják, szigorúan elszigetelve a külvilágtól. Ügyvédjük már korábban célzott rá, hogy gondot jelenthet a "személyazonosságuk", kettős értelemben is.

Egyrészt az a három gyerek, aki a pincében élt, egyelőre semmiféle hivatalos okmánnyal nem rendelkezik, születésüket sehova sem jegyezték be. Másrészt ahhoz, hogy mindnyájan új életet kezdhessenek, szükségessé válhat, hogy új személyazonosságot vegyenek fel, illetőleg nevet változtassanak. Az ORF úgy tudja, hogy a hatóságok már előkészítették az összes hivatalos papírt. Az ápoltakkal egy külön orvos- és pszichológuscsapat foglalkozik.

A gyerekek gyógypedagógiai és pszichológiai kezelésben részesülnek, és a felnőttek bevonásával családterápiás beszélgetést is folytatnak velük. A múlt hét óta tanárok járnak ahhoz a két gyerekhez, akik jószerivel egész eddigi életüket a föld alatti odúban töltötték: ők sem írni, sem olvasni nem tudnak, természetes fényt is csak szabadulásuk után láttak. Külön helyen gondozzák a hatodik gyereket, a tizenkilenc éves Kerstint, aki életveszélyes állapotban került április 19-én kórházba. Klaus Schwertner, a klinika szóvivője elmondta, hogy még mindig az intenzívosztályon fekszik, de már sokkal jobban van, és az orvosok hamarosan felébresztik a mesterséges altatásból.

Maga a folyamat beletelik néhány hétbe, mert csak fokozatosan lehet csökkenteni azoknak a gyógyszereknek az adagolását, amelyekkel kómában tartják. Az ő kórházba kerülése eredményezte, hogy egyáltalán fény derült a személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított, hetvenhárom éves Josef Fritzl tettére. A rendőrség azután kezdett el kutatni a szülők - elsősorban is az anya - után, hogy csonttá soványodva, eszméletlen állapotban rábukkantak a lányra az amstetteni ház kapualjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.