A gyerekek mindig szemtanúi voltak az erőszaknak

Újabb lejáratot fedeztek fel az amstetteni vérfertőzés helyszínén

Újabb, használaton kívüli lejáratot fedeztek fel az amstetteni vérfertőzés ügyében nyomozó rendőrök annak a tömlöcnek az átvizsgálása során, ahol a gyanúsított Josef Fritzl huszonnégy éven át fogva tartotta a lányát.

Képek a pokol házáról képgaléria

2008.05.05 19:06MTI

Franz Polzer ezredes, az alsó-ausztriai bűnügyi rendőrség vezetője hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy maga a ház az 1890-es évekből származhat. A most hetvenhárom éves férfi, aki végzettségét tekintve mérnök, 1978-ban kérvényezte, hogy átalakíthassa az épületet, L alakban egy toldalékszárnnyal kiegészítve. A hatóságok gyanúja szerint már akkor kiötlötte a föld alatti tömlöc tervét, és az átépítési munkálatok során azt meg is valósította. 

A most felfedezett lejárat a régi, eredeti lakóépületből vezetett a pincébe, amely akkor még csak 35 négyzetméteres lehetett. 1984-ben ide zárta be a gyanúsított a most negyvenkét éves lányát, Elisabethet, és - mint az ezredes korábban megerősítette - tartotta ott hónapokon át egy pórázon. A béklyó éppen csak olyan hosszú volt, hogy a fogoly elérhesse a vécét. Miután a lány több gyereknek is életet adott, a tömlöc szűkössé vált. 

A férfi újabb helyiségekkel bővítette ki, és a lejáratot is áthelyezte oda, ahol a rendőrök egy héttel ezelőtt felfedezték: a kert végében lévő műhelyben, egy szerszámos polc mögött. Két, rádió-távirányítással működtethető acélajtó zárja le, csak azokon keresztül lehet lejutni a tömlöcbe. A "külső" ajtó részben betonból van kiöntve, és körülbelül három mázsát nyom. A régi lejáratot a férfi egy betontömbbel és acélajtóval eltorlaszolta.
 
Josef Fritzlt - az amstetteni "rémet" - azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében több mint két évtizeden át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyermeke született, az egyik azonban néhány napos korában meghalt. Elisabeth és három gyereke a tömlöcben sínylődött egészen mostanáig, szörnyű körülmények között. A gyerekek közül hármat a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy sejtelmük sem volt testvéreik létezéséről.
 
Valamennyiüket a külvilágtól elzártan, szigorú orvosi-pszichiátriai felügyelet alatt ápolják, hogy mielőbb felépülhessenek az átélt testi és lelki traumából. Egy héten belül lejár a férfi előzetes letartóztatásba helyezése, ezért ismét meg kell majd jelennie a vizsgálati fogság ügyében illetékes bíró előtt. A St. Pölten-i ügyészség szóvivője hétfőn közölte, hogy Christiane Burkheiser államügyész aznap a helyszínen tájékozódott, a gyanúsított első kihallgatását pedig szerdára vagy csütörtökre tervezi. 

Az ügészség pszichiátriai szakértői vizsgálatot kért annak megállapítására, hogy a vérfertőzéssel gyanúsított mérnök beszámítható-e. A férfi ügyvédje a Der Standard hétfői számában közölte: ő ugyancsak szakértői vizsgálatot kezdeményezett, mert az az álláspontja, hogy védencének nem börtönben, hanem zárt intézetben lenne a helye

A rendőrség részéről kitértek annak megválaszolása elől, vajon igaz-e, hogy 1984 és 1993 között a tömlöccé alakított pince még csupán egyetlen helyiségből állt, így az időközben megszületett kicsik mindannyiszor szemtanúi voltak, hogy Josef Fritzl erőszakot követ el az anyjukon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.