További rejtekhelyeket, elágazásokat kutatnak

A rendőrség háromdimenziós fotókat készít az amstetteni "Rémségek Házáról"

Háromdimenziós fotókat készít az amstetteni "Rémségek Házáról" az alsó-ausztriai rendőrség, hogy a felvételek segítségével rekonstruálhassa, hogyan építhette ki a vérfertőzéssel gyanúsított Josef Fritzl mérnök a föld alatti tömlöcöt, és tarthatta azt titokban évtizedeken át.

Megrázó képek a pokol házáról képgaléria

2008.05.02 19:05Ildikó

A 73 éves férfit azzal vádolják, hogy 24 éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyermeke született, de egyikük nem sokkal világrajövetele után meghalt. A most 42 éves Elisabeth és három gyereke a tömlöcben sínylődött évtizedeken át, szörnyű körülmények között. Mivel a gyerekek közül hármat a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy sejtelmük sem volt testvéreik létezéséről.

A Der Standard napilap pénteki száma szerint a háromdimenziós fotókhoz olyan korszerű, speciális kamerát kíván a rendőrség használni, amelyből csak néhány darab van az egész országban. Bíznak abban, hogy a felvételek nem csak arra adnak magyarázatot, miként építette át Josef Fritzl a kertben lévő melléképületből nyíló pincét több helyiségből álló, zuhanyozóval és konyhafülkével ellátott tömlöccé - szerelte fel egyebek között az elektromos zárószerkezettel ellátott, részben betonból kiöntött, három mázsás ajtót a lejáratra -, hanem esetleg további rejtekhelyekre vagy elágazásokra is bukkannak.

Közben további részletek láttak napvilágra arról, hogy a gyanúsított milyen agyafúrt módszereket alkalmazott környezete megtévesztésére. 1994-ben például elváltoztatott hangon felhívta a feleségét, és az akkor már tíz éve eltűntként kezelt lányuknak adva ki magát elmondta, hogy egy szekta tagja, és azt szeretné, ha vállalnák újabb gyereke felnevelését. Az asszony annak idején tájékoztatta is az államügyészséget "lánya" telefonhívásáról.

Bár a rendőrség több tucat szakértő bevonásával dolgozik, kizártnak tartják, hogy utólag meg tudják állapítani, mi okozta Elisabeth hetedik gyermekének - egy ikerpár egyikének - a halálát. A csecsemő néhány napos korában halt meg, tetemét Josef Fritzl saját közlése szerint egy kályhában elégette. A férfi ellen még nem emeltek vádat - az ügy egyelőre még csak kezdeti nyomozati szakaszban tart -, de a sajtóban megszólaló szakértők valószínűnek tartják, hogy a nemi erőszakon kívül fogságban tartásért, vérfertőzésért és kényszerítésért is felelősségre fogják vonni.

A jelenlegi törvényes rendelkezések szerint nemi erőszak elkövetéséért maximum tizenöt év börtönbüntetést szabható ki Ausztriában. Nyilván az egész világon megdöbbenést kiváltó amstetteni eset is belejátszott abba, hogy Maria Berger igazságügyi miniszter tervezetet terjesztett elő a nemi erőszak áldozatainak védelmére szolgáló törvény hatékonyabbá tételére.

Egyebek között kezdeményezte, hogy az ilyen bűncselekményt elkövetők rehabilitációja - a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítésük - jóval később történjen meg, mint eddig. A Die Presse pénteki számában az esethez hozzáfűzte: a rendőrségi aktákban jelenleg 700 személyt tartanak eltűntként nyilván, közülük 150 kiskorú.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.