Előkerült az áldozat egy levele...

Már bezárása előtt menekülni próbált az amstetten-i rém lánya

Josef Fritzl 1984-ben zárta egy pincébe saját gyermekét, akinek hét gyermeket nemzett; a nemrég kiszabadult család egyelőre pszichiátrián van, és az áldozatok állapota kielégítő.

2008.05.08 12:45MTI

Kielégítő állapotban vannak a vérfertőzéssel gyanúsított amstetteni mérnök, Josef Fritzl családjának tagjai, de még egy ideig nem hagyhatják el a helyi klinikát, ahol orvosi-pszichiátriai megfigyelés alatt állnak - közölte az áldozatok ügyvédje a Kurier osztrák lap csütörtöki számában.

Christoph Herbst beszámolt arról, hogy a nagymama, az anya és az öt gyermek rendszeresen együtt tölti a napjait. (A hatodik gyereket, a tizenkilenc éves Kerstint egy másik kórházban ápolják.) Vendéget nem fogadhatnak, és saját érdekükben televízióhoz, rádióhoz és újságokhoz sem férhetnek hozzá.

Az ügyvéd elmondta: magántanárt fogadnak azok mellé a gyerekek mellé, akik anyjukkal a pincében töltötték egész eddigi életüket. Közlése szerint gondot jelent "személyazonosságuk" is, hiszen a tömlöcben születtek, és semmiféle hivatalos okmány nem áll a rendelkezésükre.

Nem tartotta kizártnak, hogy ők is, és anyjuk is új nevet vesznek fel. Jelezte, hogy védencei képviseletében jogi úton kívánja kezdeményezni Josef Fritzl vagyonának zárolását, ugyanis Elisabeth és gyermekei jelenleg nincstelennek számítanak.

Wilhelm Molterer alkancellár ezzel kapcsolatban közölte: a pincében fogva tartott három gyermek visszamenőleg megkapja a nekik járó családi pótlék teljes összegét.

A csütörtöki osztrák sajtóban felbukkant néhány, állítólag Elisabeth által írt levél, amelyet még 1984-ben történt "eltűnése" - a pincébe való bezárása - előtt küldött a barátnőjének.

A legutolsóban elpanaszolta, hogy nem akar tovább otthon maradni, szeretne elbujdokolni, minél messzebbre az apjától. Feladja pincérnői állását, és a nővéréhez költözik - jelezte a neki tulajdonított levélben.

A jobboldali ellenzéki pártok, az FPÖ és a BZÖ elégedetlenek azokkal az irányelvekkel, amelyeket a bécsi kormány szerdán fektetett le a szexuális bűncselekményekre vonatkozó büntetőjogi rendelkezések szigorítására.

Az ilyen bűncselekményt elkövetők rehabilitációja - mentesítésük a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól - a jelenlegi 15 helyett csak 30 év elteltével történhetne meg.

Kirívóan súlyos esetekben egyáltalán nem lesznek törölhetők a bűnügyi nyilvántartóban őrzött bejegyzések. Az FPÖ és BZÖ azonban úgy gondolja, hogy sokkal keményebben kellene fellépni a szemérem elleni bűncselekményt elkövetőkkkel szemben. Követeléseik egészen a kémiai úton való kasztrálásig és életfogytiglani börtönbüntetésig terjednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.