A lány továbbra is gyógyszeres kezelésre szorul

Kikerült az intenzív osztályról az "amstetteni rém" egyik áldozata

Csaknem kéthónapi mélyaltatás után kikerült az intenzív osztályról az "amstetteni rém" egyik áldozata, akinek kórházba kerülése vezetett tulajdonképpen az egész világon megdöbbenést keltett ausztriai vérfertőzés lelepleződéséhez.

2008.06.10 13:54MTI

Az amstetteni tartományi klinika szóvivője kedden közölte, hogy az állapotában bekövetkezett javulásnak köszönhetően felébresztették a mesterséges altatásból a tizenkilenc éves Kerstint, és átszállították abba az intézménybe, ahol a többi áldozatot - nagyanyját, anyját és testvéreit - is ápolják. A lány azonban továbbra is fokozott orvosi és gyógyszeres kezelésre szorul.

A botrányos ügy áprilisban pattant ki. A hetvenhárom éves Josef Fritzl mérnököt azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a most negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született, köztük Kerstin. (Az egyik újszülött néhány napos korában meghalt, holttestét a férfi saját állítása szerint egy kályhában elégette.) A lány három gyermekével az apja által épített föld alatti tömlöcben sínylődött egészen a közelmúltig. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről.

A pincében felcseperedett Kerstint április 19-én szállították kórházba. Közvetve neki köszönhető, hogy egyáltalán fény derült a személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított mérnök tettére. A rendőrség ugyanis azután kezdett el kutatni a szülők - elsősorban is az anya - után, hogy csonttá soványodva, eszméletlen állapotban rábukkantak a lányra az amstetteni ház kapualjában. A St. Pölten-i ügyészség tájékoztatása szerint az ügyben már több mint száz személyt kérdeztek ki. Elisabeth első meghallgatására valószínűleg július első két hetében kerül sor, ha az orvosok nem támasztanak kifogást ellene. Elisabethet egy különálló szobában helyezik majd el, ahol egy bíró fogja levezetni az eljárást.

Az ügyész és a védő egy másik helyiségben követheti nyomon a meghallgatást, de video-összeköttetés segítségével ők is feltehetnek kérdéseket. Josef Fritzl is jelen lehet ugyanabban a teremben. Az ügyészség közölte, hogy addigra rendelkezésre áll majd a mérnökről készülő pszichiátriai szakértői vizsgálat, illetve a helyszínen végzett rendőrségi nyomozás eredménye is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.