Négy éve, börtönben halt meg

Magnyitszkij-ügy: Washington és London csalódott a döntés miatt

Washington helyi idő szerint csütörtökön arra szólította Moszkvát, hogy inkább a jogász halálában felelősöket ítéljék el, míg a brit külügyminisztérium az ügy áttekinthető vizsgálatát sürgette.

2013.07.12 11:19MTI

Washington és London csalódottságát fejezte ki a négy éve börtönben meghalt Szergej Magnyitszkij és főnöke ügyében csütörtökön született moszkvai ítélet miatt, amely nagy értékű adócsalásban mondta ki bűnösnek a néhai orosz jogászt és a külföldön tartózkodó amerikai William Browdert.

Magnyitszkijt 2008-ban vették őrizetbe Oroszországban adócsalás vádjával, miután magas rangú belügyi tisztviselőket korrupcióval és pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított meg. A börtönben állítólag bántalmazták, és megtagadták tőle az orvosi segítséget, ezért halt meg 2009-ben.

Washington helyi idő szerint csütörtökön arra szólította Moszkvát, hogy inkább a jogász halálában felelősöket ítéljék el, míg a brit külügyminisztérium az ügy áttekinthető vizsgálatát sürgette.

Jennifer Psaki külügyi szóvivő hangoztatta, továbbra is követelik az ügy felelőseinek elszámoltatását, egyben támogatják Oroszországban azoknak az erőfeszítéseit, akik a bűnösök felelősségre vonására törekszenek.

David Lidington brit külügyi államtitkár kiemelte, az orosz hatóságok kivételes döntést hoztak azzal, hogy a jogász ügyében a halála után ítélkezzen a bíróság. "Egy magát megvédeni nem képes halottra kiszabott ítélet, csak erősíti az orosz bírósági eljárásokkal kapcsolatos kedvezőtlen megítélést. (...) Támogatni fogunk minden olyan erőfeszítést, amely az orosz jogrend iránti bizalom megerősítésére irányul, hogy biztosak lehessünk benne, a jövőben ilyen esetek nem történnek" - mondta csütörtök este a brit külügyi államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.