Az USA fogadta el

Élénk reakciókat váltott ki a Magnyitszkij-záradék Oroszországban

Orosz emberi jogi aktivisták és ellenzéki vezetők üdvözölték pénteken az Egyesült Államok által elfogadott Magnyitszkij-záradékot, amely szankciókkal sújtana egyes, az emberi jogok megsértésével vádolt orosz tisztségviselőket.

2012.12.07 19:22MTI

"Reméljük, hogy Európa is hasonló intézkedéseket hoz majd" - jelentette ki a francia hírügynökségnek Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért Mozgalom vezetője. 

Az amerikai kongresszus csütörtökön felbőszítette Moszkvát azzal, hogy az Oroszországgal "állandó rendes kereskedelmi kapcsolatok" létrehozásáról rendelkező törvénytervezetet az úgynevezett Magnyitszkij-záradékkal együtt fogadta el, arra kötelezve Washingtont, hogy tagadja meg a vízumot azoktól az orosz tisztségviselőktől, akik felelősek a 2009-ban vizsgálati fogságban elhunyt Szergej Magnyitszkij jogász haláláért és más "súlyos" jogsértésekért. 

Az orosz kormány válaszul retorziókat helyezett kilátásba pénteken. "Oroszország visszatért a szovjet korszakhoz, amikor egészen szembeszökő módon megsértették az emberi jogokat" - vélekedett Ponomarjov, szorgalmazva, hogy a Nyugat próbáljon új módon befolyást gyakorolni országára az emberi jogok ügyében. Szvetlana Gannuskina, a Memorial jogvédő szervezet egyik vezetője sajnálkozott amiatt, hogy "Oroszországgal lehetetlen szót érteni" az emberi jogok kérdéseiben. 

"Üdvözlök mindenkit, aki közreműködött a Magnyitszkij-törvény elfogadásában. Ez nagy siker, amely az orosz állampolgárok érdekeit szolgálja majd" - írta blogjában Alekszej Navalnij közismert ellenzéki ügyvéd. Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap adótanácsadója máig tisztázatlan körülmények között halt meg vizsgálati fogságban. A férfit 2008-ban tartóztatták le, miután 5,4 milliárd rubeles adócsalással és az alap pénzének ellopásával vádolta meg az orosz belügyminisztérium több tisztségviselőjét. 

A londoni székhelyű Hermitage Capital egyik vezetője az AFP kérdésére pénteken reményét fejezte ki, hogy a Washingtonban elfogadott Magnyitszkij-záradék "hozzájárul majd az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzéséhez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.