Gumibotot használtak Magnyitszkijjel szemben

Összeverték halála napján az orosz jogászt

Durván összeverték a börtönben halála napján, 2009. november 16-án Szergej Magnyitszkijt, a Hermitage Capital befektetési társaság jogászát egy jelentés szerint, amelyet munkaadója és a Kreml mellett működő emberjogi tanács készített.

2011.11.28 15:40MTI

A 75 oldalas jelentés tartalmaz egyebek közt egy fotokópiát a börtön egy belső dokumentumáról, amely szerint az őröknek engedélyezték, hogy bilincset és gumibotot használjanak Magnitszkij fogollyal szemben. "Gumibotot használtak a gyanúsítottal szemben" - olvasható ezen az iraton a halál napján, 11 hónapi vizsgálati fogság után készült bejegyzés, amelyben kézzel írva szerepel Magnyitszkij neve.
   
Az emberjogi tanács tagjai, akik még nyáron bemutatták jelentésüket Dmitrij Medvegyev elnöknek, a maguk részéről azt hangsúlyozták, hogy a vizsgálóbizottság két éven át rejtegette e dokumentumot a sajtó elől. "Nem hiszem, hogy meg akarták ölni, azért verték meg, hogy kikényszerítsék belőle bűnössége elismerését" - vélekedett sajtóértekezletén Valerij Borscsev, a tanács egyik tagja. Mint mondta, nyolc fegyőr volt jelen az esetnél. "Véleményem szerint a verésbe halt bele" - tette hozzá.
   
Magnyitszkijt azt követően börtönözték be, hogy leleplezett egy adócsalási ügyet, amelyben számos magas rangú orosz tisztségviselő - köztük Viktor Voronyin, az orosz titkosszolgálat (FSZB) gazdasági ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője is - érintve volt. A jogász nem sokkal később a vizsgálati fogságban rejtélyes körülmények között meghalt.
   
A hivatalos változat szerint Magnyitszkij betegségtől halt meg, Az esettel összefüggésben hanyagsággal vádolták meg a börtön két orvosát, de sokan már korábban is úgy vélték, erre csak azért volt szükség, hogy a jogász haláláért ténylegesen felelős igazi "nagy halakról" elterelődjön a gyanú.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.