Felidézik a múltat

Nem hatotta meg Washingtont az orosz fenyegetés

A Fehér Ház kijelentette, nem fognak változtatni az európai rakétavédelmi pajzs tervein dacára az egyre keményebb orosz nyilatkozatoknak.

2011.11.24 13:05Konrád - ma.hu

Dimitrij Medvegyev elnök korábban kijelentette, ha a megbeszélések kudarcba fulladnak, és ha az USA nem ad írásos garanciát arra, hogy az Európába telítendő rakétapajzs nem fenyegeti az orosz stratégiai érdekeket, akkor “fejlett offenzív fegyverrendszert” telepítenek Oroszország európai határaira. Washington nem hajlandó a szóbeli garanciát írásban is rögzíteni.

“Az Egyesült Államok nem változtat a tervein, hogy a NATO rakétavédelmi rendszert telepítse, és Oroszországnak nem kellene fenyegetve éreznie magát a pajzs miatt,” mondta el Tommy Vietor a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. “A rendszer bevezetése jól halad, és nem látunk okot olyan fenyegetésekre, amiért visszatáncolnánk.”
 
Vietor elmondta, az USA elmagyarázta az oroszoknak “több csatornán” keresztül is, hogy a tervezett védelmi rendszer nem fenyegeti az ország stratégiai elrettentő képességét. A Pentagon szóvivője John Kirby százados megerősítette, az amerikai rakétapajzs a “növekvő iráni rakétafenyegetésre fókuszál.”

“Válaszoltunk az orosz aggodalmakra egy intenzív párbeszéd formájában a legmagasabb szinten. Az USA és a NATO örömmel fogadta Oroszország részvételét a védelmi együttműködésben. Ez a legjobb módszer Oroszország számára, hogy átláthassák és garanciát kapjanak arról, hogy a rakétavédelemi rendszer nem fenyegetés számukra,” mondta el Kirby a Fox Newsnak.

Az USA Külügyminisztériuma továbbra is folytatni szeretné a tárgyalásokat Oroszországgal. Anders Fogh Rasmussen NATO Főtitkár kijelentette, Medvegyev megjegyzései “nagyon csalódáskeltőek” és utalt arra, hogy ezek a lépések a “felidéznék a múltat”. “Együttműködés nem konfrontáció a jövő útja,” tette hozzá Rasmussen.

Oroszország és a NATO 2010 Novemberében Lisszabonban egyezett meg, hogy együttműködnek az európai rakétavédelmi rendszer hálózatának létrehozásában, de mivel mind a két fél másképp próbál a projekthez közelíteni a tárgyalások zsákutcába futottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.